4232

Тайните на Боуен терапията: Kак организмът се самолекува?

Тя влияе пряко на вегетативната нервна система, която контролира повече от 80% от функциите на нашето тяло

В забързаното ни ежедневие, обхванати в капана на непрестанни задачи и ангажименти, често забравяме за най-важното - нашето здраве

Чувстваме се притиснати от стрес, напрежение и дискомфорт и жадно копнеем за спокойствие и балансиран начин на живот. Тук на помощ идва един сравнително нов метод, който преобръща представите ни за лечение, а именно Боуен терапията. Вратата към нея ни открехва председателят на Българската асоциация по Боуен терапия и изключителен представител за България на Австралийската академия по Боуен - Георги Илчев. 

Боуен е холистична терапия, която обхваща цялото тяло на човека. Създадена е от австралиеца Том Боуен (1916-1982 г.), като самият той не е имал медицинско образование. Притежавал е обаче нещо, което хората наричат „дар от Бога“. Всеки, който го е познавал, е гарантирал за ефикасността на процедурите, които е прилагал. Том Боуен е имал шестима ученици, един от които е Ози Ренч - основателят на Австралийската академия за Боуен терапия, кръстена на първосъздателя на лечението.

Терапията напуска пределите на Австралия през 1992 година. Стъпва на континентална Европа през 2000 г., а в България - през 2008 г. Няколко години по-късно е създадена и Българската асоциация по Боуен терапия (2015 г.). Днес тя е една от водещите в световен мащаб и служи за пример на редица големи държави.

„Терапията е много различна от обичайните.

Тя се класифицира като мануална, тъй като се прави с ръце

Не изисква инструментариум, апаратура, специални условия или мазила. Нужни са само двете ръце на терапевта“, пояснява г-н Илчев.

Боуен е една от малкото терапии, които могат пряко да влияят на вегетативната нервна система, която контролира повече от 80% от функциите на нашето тяло. Постигайки по-добър вегетативен баланс, автоматично се генерират множество положителни промени в организма. С други думи, терапията стимулира тялото да се самолекува и да се привежда в по-добър баланс.

Боуен повлиява на всички нива: физическо, химическо, ментално и емоционално. Предимно се посещава от хора с опорно-двигателни проблеми, но е изключително ефективна при стомашно-чревни разстройства, респираторни оплаквания, менструални проблеми, вътрешните болести и още редица неразположения.

„При терапията се прилагат специфични движения върху тялото - прехвърляния през мускули, сухожилия и нерви, за да се създадат импулси към нервната система. Представете си, че тялото е музикален инструмент - мускулите са струните и правейки тези прехвърляния, създаваме нещо като вибрация.

Едно от най-големите й предимства е, че не създава никакъв дискомфорт у пациентите 

Хората много харесват Боуен, защото при терапията няма инвазивност и не се усеща никаква болка. Няма странични ефекти и противопоказания. Може да се направи на всеки и за всичко“, категоричен е Георги Илчев.

Това е единствената терапия, която съдържа в себе си предварително зададени терапевтични паузи. Специалистът прилага няколко боуен движения върху пациента и прави пауза. Тя трае няколко минути, в които тялото отреагира на подадените сигнали, привежда в действие получената информация и трябва да се успокои, за да е готово за следващата порция движения.

„Неслучайно наричаме паузите терапевтични. Лечебният ефект се задейства тогава. През това време терапевтът дори не е в кабинета. Няма музика, ароматни свещи, силно осветление, телефони или други външни стимули, които да ангажират нервната система. Пациентът трябва да е максимално отпуснат и да потъне в себе си“, заявява терапевтът.

Боуен терапията се препоръчва дори при проблеми със забременяването

„Много двойки в България страдат от безплодие, като немалка част от тях нямат медицински проблеми. Често заключението е, че това се дължи на стрес и е необходима почивка. За да забременее жената, трябва да има определени вътрешни обстоятелства - химични и функционални. Активирайки парасимпатиковия дял на вегетативната система, който отговаря за възстановяването, храносмилането и съня, Боуен дава възможност за постигане на баланс. Той, от своя страна, създава условия за по-лесно зачеване“, категоричен е Илчев.

Терапията не е алтернативна медицина. Тя се класифицира като допълваща медицинска практика. Не противостои на конвенционалното поведение, а му партнира. Препоръчва се за всички възрасти - от раждането на бебето до пациенти в преклонна възраст.

През 2016 г. Боуен асоциацията у нас прави интересно проучване върху ефективността на терапията при бебешки колики. Резултатите са впечатляващи, като има значително облекчение или елиминиране на коликите при над 80% от бебетата.

Второ проучване от 2019 г. се фокусира върху деца с енуреза (напикаване). Статистическите данни в проучването се базират върху проведени 8 сеанса с честота веднъж седмично. 1/3 от тях се радват на пълно елиминиране на проблема, а друга 1/3 постигат 5 или 6 от 7 сухи нощи. След още няколко терапии те също се радват на 7 сухи нощи. 

„В България проблемът с енурезата е голям и масов, но остава скрит. С осем сеанса ние успяхме да направим значителни разлики“, заяви Боуен терапевтът.

Тайната на успеха е в комплексното разбиране за състоянието. Боуен терапията адресира не само симптомите, но и корена на проблема, постигайки трайни резултати.

Терапията не е магическа и изисква пациентът да се отдаде изцяло

Всичко в тялото ни е взаимносвързано, като е необходимо да променим някои от ежедневните си навици, за да се радваме на пълен ефект. Боуен терапевтът дава различни съвети, свързани с храненето, приема на течности и здравословния начин на живот, но често решението не е в самия специалист, а в пациента. 

„Когато работиш от 8 до 17 ч., седнал на стол пред компютър, е нормално да имаш неразположения и болки в гърба и кръста. Аз мога да помогна, но пациентът също трябва да се постарае. Необходимо е да става на всеки 30-60 минути и да се раздвижва, може да прави някакви леки упражнения, да спортува. Ако промениш някои неща в своето ежедневие, ще имаш по-малко провокации към организма. Така това, което правя аз, ще действа по-дълго. Пациентът също трябва да влезе активно в процеса.“

Терапията може да се извършва и профилактично веднъж месечно, което ще доведе до значително повишаване на общия тонус и баланс на организма.

Боуен е не просто метод за лечение, а истинска философия за живот. Терапията ни помага да се свържем с интелигентността на собственото си тяло, да отключим естествените си механизми за самолечение и да се радваме на балансирано, здравословно и пълноценно съществуване. 

 

Георги Илчев завършва кинезитерапия към Факултета по обществено здраве на РУ „Ангел Кънчев” в Русе през 2001 г. Впоследствие записва докторска програма там. През 2007-а завършва магистратура по здравен мениджмънт към МУ - София.

От 2010 година е изключителен представител на ​техниката "Боуен" за България, а от 2014-а е акредитиран международен инструктор по техниката "Боуен".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
Съгласно Уикипедиа

Съгласно Уикипедиа

20.04.2024 | 04:52

Няма доказателства, че Боуен терапията е полезна медицинска интервенция. Марица пак ни пробутва “мижи да те лажем”.

Отговори
2 0
Мента

Мента

20.04.2024 | 04:43

За далаци и ташаци…

Отговори
2 0
Румен

Румен

19.04.2024 | 13:30

Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:---- https://use.my/sman

Отговори
0 0

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?