49

Тайната на великите умове: Диетата за здраве и дълголетие на Никола Тесла

Всички искаме да са здрави и слаби, но това съвсем не е лека задача, затова се налага да се допитаме до великите умове

Никола Тесла много внимавал какво яде и как спортува, защото смятал, че е важно да остане активен възможно най-дълго, пише Zdrave.to.

В книгата си „Моите изобретения: автобиографията на Никола Тесла“ той заявява, че обикновено закусва с мляко и яйца, пропуска обяда и особено обича зеленчукова супа.

„Най-важният елемент от плана ми за живот е моята диета. Не можете да очаквате машината да работи добре, ако не ѝ осигурите адекватно гориво“, казва Тесла, но също така посочва, че с времето е видял, че две хранения на ден са напълно достатъчни.


„Две хранения на ден подобриха здравето ми и изостриха апетита и вкуса ми. Не знаех какъв е животът, докато не премахнах обяда от диетата си. Днес, на 78-годишна възраст, се наслаждавам и на двете ястия в същата степен, както когато бях 16-годишно момче, и нямам проблеми с храносмилането“, казвал изобретателят.

За закуска обичал да пие мляко, защото е богато на протеини, и да яде яйца, особено белтъци, защото те също са богати на протеини. Той също обичал ориз, но не и сирене.

"Зеленчуците са от съществено значение, въпреки че не съдържат много протеини. Не дава много енергия, но регулират червата, дават на организма витамини. Обичам да ям хубава супа от лук и нарязана целина, приготвена с много масло. Тази комбинация е лесна за смилане и я ям от години."

Тесла похвалил и плодовете, а за захарта казал, че не е опасна в малки количества, като не трябва да забравяме, че в плодовете я има много.

Яде месо два пъти в годината

На въпрос дали е вегетарианец или не, Тесла казал: „Ям месо много рядко, веднъж или два пъти годишно. То е богато на протеини, но рибата е почти еднакво богата на протеини и мазнини и е много по-лесно смилаема.

Съдържащият се в нея фосфор е отличен за нервната система. Но фосфорът, въпреки че подхранва мозъка, предизвиква киселинност в тялото. И месото, и рибата ни дават бърза енергия.

Тези храни са необходими на хора с определени професии, въпреки че съкращават живота ни поради състава си. Въпреки това, докато сме живи, те ни дават много енергия“.

А какво казва за съня?

"Да спя ли? Почти не спя. Произхождам от семейство на дълголетници, които са известни с това, че не спят много. Надявам се да достигна рекорда на моите предци и да живея поне 100 години.

Липсата на сън не ме притеснява. Понякога подремвам по час. Въпреки това, понякога, на всеки няколко месеца, получавам 4 до 5 часа сън. След това се събуждам напълно зареден с енергия, като батерия.

След такава нощ нищо не може да ме спре. Тогава усещам огромна сила. Няма съмнение, че сънят е възстановяващ, животворен и повишава енергията.

„От друга страна, не вярвам, че е необходимо за нечие здраве, особено ако става дума за някой, който обикновено спи малко."

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?