Следвайте ни

СЗО предупреждава: Милиони хора по света умират годишно заради много сол в храната

viber icon

Световната здравна организация (СЗО) съобщи притеснителната информация, че три милиона души по света умират всяка година заради прекомерна употреба на готварска сол в храната,  цитирана от ДПА, предаде БТА.

СЗО представи таблица с препоръчани максимално допустими стойности на солта в десетки храни. Според съветите на СЗО 100 грама бисквити не трябва да съдържат повече от 265 милиграма сол. В препоръките са обхванати 60 храни, сред които фигурират пуканките, семките и ядките, които не трябва да са осолени с над 280 милиграма на 100 грама продукт. За хляба, изготвен с мая, препоръчаното количество е 330 милиграма сол, а за замразената пица - 450 милиграма.

Световната здравна организация препоръчва дневният прием на сол да не надхвърля 5 грама. Надвишаването на това количество води до повишено кръвно налягане и като последствие до опасност от сърдечносъдови заболявания. Болестите от тази група са виновни за една трета от смъртните случаи, които не са причинени от инфекциозни заболявания. Прекаляването със солта може да доведе до хронична болест на черния дроб, на бъбреците, до затлъстяване и рак на стомаха.

Държавите-членки на СЗО си поставиха за цел през 2013 година да намалят консумацията на сол сред населението с 30 процента до 2025 година, но задачата трудно ще бъде изпълнена.

Коментари (2)

филибето69

филибето69

05.05.2021 | 23:11

А колко умират от геноцида на частната фирма с гръмко име СЗО?

Отговори
2 2
Светлина.

Светлина.

05.05.2021 | 22:39

Искат да покажат загриженост за хората.Говорят ни за неща,които и децата ги знаят,а с действията и бездействия,зани мотат с "мерки"и уж ваксини. Чрез тях провеждат геноцид на населението на земята.

Отговори
2 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?