Следвайте ни

Световни учени: Мръсният въздух води до рак на мозъка

viber icon

За пръв път научно изследване свърза замърсяването на въздуха с рака на мозъка. Става въпрос за ултрафините частици, които са резултат от изгарянето на гориво.

Увеличаването на замърсяването с тях води до 1 случай повече на 100 хил. души. Сметките излизат, в случай че увеличението е еквивалентно на това човек да се премести от тиха градска улица на такава, по която има много трафик.

Предишни изследвания вече са доказали, че ултрафините частици могат да стигнат до човешкия мозък и че пренасят канцерогенни вещества.

"Опасностите в околната среда не са от голям мащаб, но са важни, защото влияят на цялото население", коментира пред в. "Гардиън" Скот Уайхънтал от канадския университет "Макгил". "Когато умножиш малкия риск по броя на хората, изведнъж случаите се оказват много. В един голям град числото може да е сериозно, особено като се има предвид, че тези тумори често са смъртоносни."

Учените са изследвали медицинските досиета и излагането на замърсяване на 1.9 млн. канадци от 1991 г. до 2016 г. Такива мащабни изследвания не доказват причинно-следствена връзка, но доказателствата от тях са значими. Според Уайхънтал корелацията между рака на мозъка и наночастиците е била "изненадващо постоянна", но е важно и други учени да потвърдят откритието.


Проучването, публикувано в журнала Epidemiology, открива, че увеличаването на замърсяването с 10 хил. наночастици на кубичен сантиметър повишава риска от разболяване с над 10%. Замърсяването в изследваните Торонто и Монреал варира от 6 хил. до 97 хил. наночастици на кубичен сантиметър. Хората, живеещи в околна среда с над 50 хил. наночастици на куб. см, са с 50% по-застрашени от рак на мозъка в сравнение с тези, живеещи в среда с около 15 хил. наночастици на куб. см.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?