Следвайте ни

Светило разкри коварна особеност на мандарините

viber icon

Мандарините, подобно на други цитрусови плодове, са здравословен продукт. Но всичко е добре в умереното количество. Това припомни професор, доктор на медицинските науки, имунологът-алерголог Андрей Продей.

Дървото на мандарината е от семейство Седефчови (Rutaceae) и представлява малко вечнозелено субтропично плодово дръвче. Има тъмнозелени блестящи листа, а негова родина е Югоизточна Азия и по-специално земите на днешен Китай и Виетнам.

Името на мандарините идва от едноименните висшите китайски сановници, които се отнасяли с изключително уважение към този плод.

Редовното хапване на цитруси и най-вече мандарини защитава от развитие на деменция и когнитивни нарушения. Мандарините са отлично средство за защита на сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване и диабет тип 2, сочат данните от последни изследвания.

Съдържащият се витамин А в мандарините е нужен за имунната система и полезен за очите, а бромът е важен за нервната система.

В същото време обаче мандарините имат една коварна особеност.

При хора, склонни към алергични реакции, мандарините могат да причинят не приятни последици. Цитрусовите плодове са храни, които са алергени сами по себе си. Човек, който е алергичен към цитрусовите плодове, бързо ще разбере. Като хапне малко мандарина и той веднага ще усети, че тялото му реагира.

“Въпросът е не само в това, че самите цитрусови плодове са силно алергенен продукт. Съставът им, особено на мандарините, се отличават с това, че включва вещества, които могат да причинят така наречената псевдоалергична реакция”, обяснява алергологът.

Плюс това, цитрусовите плодове, особено мандарините, съдържат вещества, които предизвикват така наречената псевдоалергична реакция – това е реакция, зависима от дозата, тоест ако изядете 1-2 мандарина – нищо няма да ви се случи, но ако човек има например, атопичен дерматит, по-вероятно е да получи обостряне на основното заболяване”, предупреди лекарят.

Голям процент от хората имат такива реакции: 15-20% от децата страдат от това, добавя още той.

“Следователно дозата има значение при децата. До 3-годишна възраст мандарините изобщо не трябва да са в диетата: можете да дадете на детето да ги опита, но не и да ги давате редовно, защото има големи рискове от развитие на алергични реакции”, заяви Андрей Продей.

Хората често ядат цитрусови плодове заради витамин С. Но този витамин се намира в някои други храни в много по-големи количества.

„100 грама мандарини съдържат около 44% от дневната доза витамин С. 100 грама пипер съдържа 300% от дневната норма. По-лесно е да ядете 35 грама бял пипер и да си осигурите дневна доза витамин С, отколкото да ядете 250 грама мандарини, които може да ви докарат алергична реакция “, заключи Андрей Продей.

Коментари (1)

putyhndbf

29.01.2020 | 10:04

ГОТОВО МОЕТО ТЕСТИМОНИ, ДОБРИЯ ДЕН МОИТЕ ХОРА НА България ИЗПИТВАНЕ ЗА КАК ИЗПОЛЗВАМ ЗАЕМ, ЗА ДА КУПИТЕ КЪЩА ОТ РЕАЛНА И ГЕНУЙНА ЗАЕМНА КОМПАНИЯ, ПОЗВАНЕНА фирма за градска банка. Днес съм много щастлив и БОГ БЛЕС СИТИ БАНК КОМПАНИЯ. ([email protected]) Казвам се Катица Аз съм от българия Търся истинска компания за заем през последните 5 месеца, за да си купя къща всичко, което имах, беше куп измами, които ме накараха да им се доверя и накрая от деня, те ми взеха парите, без да дам нищо в замяна, всички надеждата ми беше изгубена, обърках се и бях разочарован, никога не исках да имам нищо общо с компаниите за заем в интернет, така че отидох да взема назаем малко пари от приятелю, казах й всичко, което се случи и тя каза, че може да ми помогне, това тя знае компания за заем, която може да ми помогне с каквато и да е сума заем имам нужда от мен с много нисък лихвен процент от 2%, че тя просто получи заем от тях, тя ме насочи как да кандидатствам за заема, аз го направих точно както тя ми каза, аз кандидатствах с тях на имейл: ([email protected]) Никога не вярвах, но се опитах и ​​на моя най-голямата изненада получих заема в рамките на 24 часа, не можех да повярвам, отново съм щастлив и богат и благодаря на Бога, че такъв заем компании като тази все още съществуват при тази измама навсякъде, Моля, съветвам всички, които се нуждаят от заем, да отидат  ([email protected]) те никога няма да ви провалят, и животът ви ще се промени както мина. Бързо се свържете ([email protected]) днес и вземете заема от тях, Бог да благослови фирмата за заем на градската банка за истинското им предложение за заем.  Уверете се, че се обърнете към фирмата на градската банка за заема, защото получих заема успешно от тази компания без стрес.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?