Следвайте ни

Светът отбелязва Международния ден без тютюнопушене

viber icon

Днес отбелязваме Международния ден без тютюнопушене. Тази година инициативата в България се провежда под надслов „Да спечелим заедно: един ден без цигари“.

Тютюнът е култивиран и използван за пушене в Америка поне от 5000 години. Началото се свързва с Централна Америка – онези части от Андите, които днес са част от Перу и Еквадор. Пушенето на канабис в Индия се е практикувало повече от 4000 години. В началото пушенето се развива като част от някои религиозни церемонии. След завладяването на Америка от европейците, се разпространява по цял свят като форма на развлечение. 

Все повече страни насочват вътрешните си политики към идеята за превенция на пушенето, заради вредата му върху организма. Единствената страна в света, напълно забранила тютюнопушенето и търговията с тютюн, е Бутан. 

Данните сочат, че българите са едни от най-заклетите пушачи на континента, което важи както за възрастните, така и за подрастващото поколение. 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?