Следвайте ни

„Св. Пантелеймон“ предава опита си при лечението на инсулти

viber icon

Двудневна лекарска среща за обмяна на опит на тема „Четиринадесет години лечение на мозъчен инсулт“започна в МБАЛ „Свети Пантелеймон“.Тя се реализира по съвместна идея на болничното заведение и международната инициатива „Аngels” или „Ангелите”.


Неврологичното отделение в пловдивската общинска болница е първото в България, което още през 2005 г. започна да прилага тромболизаза лечението на инсулти.
„Оттогава не сме спирали. Използваме този метод при всички подходящи случаи. Годишно това са около 5 на сто от пациентите с инсулти, които постъпват при нас, а благодарение на младия и амбициозен екип от началото на 2019-а достигнахме 8,2 процента. Целта на инициативата „Ангелите“ е времето „от врата до игла“ да е под един час, а през последните две години ние го съкратихме до 30 минути. За да подобрим още повече качеството, преди около два месеца закупихме нов преносим перфузор, който работи с батерии. С него можем да започнем тромболизата още на масата на скенера и да продължим в асансьора до отделението. Искаме да споделим нашия опит с колеги от други болници в страната, за да започнат и те това лечение, ако още не са го започнали, тъй като то води до почти пълно възстановяване на болните“, разказа началникът на неврологичното отделение д-р Веселина Андонова.


„За 14 години лечение на инсулти с тромболиза екипът на д-р Андонова има наистина ценен опит, който да предаде на други свои колеги от страната. Неслучайно болницата вече има цяла колекция златни наградиза своите постижения при лечението на инсулти. Последното златно отличие бе връчено на д-р Андонова по време на състоялия се наскоро Европейски конгрес по мозъчен инсулт в Милано“, посочи Десислава Хлебарска от инициативата „Ангелите“.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?