Следвайте ни

Супер откритие: Напълняването е полезно

viber icon

Излишните килограми не повишават риска от смърт, освен ако не са съпроводени с други нарушения на обмяната на веществата. В някои случаи дори наднорменото тегло дори може да бъде полезно.

По данни на СЗО, почти един милиард жители на Земята са с наднормено тегло. И именно те имат по-големи шансове да надживеят връстниците си с нормална телесна маса, стига, разбира се, да нямат сериозни хронични заболявания.

До такива независими изводи достигнаха японски и датски учени. Дългогодишни наблюдения показали, че преждевременната смърт при хора с наднормено тегло се среща по-рядко, отколкото при стройните, прекалено слабите или дебели хора.

Разбира се, въпросът е свързан и с качестото на медицинското обслужване. Такива хора търсят по-често лекарска помощ заради страничните ефекти от наднорменото тегло – високо ниво на холестерин или кръвно налягане. А съвременната медицина вече знае как да се справя ефективно с тези проблеми. Все пак резултатите от изследванията не означават, че затлъстяването е от полза за организма като цяло, предупреждават учените.

Датски учени описват случаи на така наречения парадоксален имунитет, при който установили с 40% по-ниска смъртност при хора с наднормено тегло, претърпели спешна медицинска или хирургическа интервенция, отколкото по-слаби пациенти. Смъртността при хора със затлъстяване била с 50% по-ниска. 

Авторите на проучването допускат, че причината е големият запас от енергия при по-голяма телесна маса, който може да бъде от полза при остри заболявания. Затлъстяването е свързано с хроничното стимулиране на имунната система, което означава, че организмът определя и неутрализира по-добре възбудителя на заразата.

Излишните килограми помагат и при някои злокачествени заболявания. Парадоксът се обяснява с факта, че затлъстяването е свързано с имунната система.

При натрупването на мазнини в организма се появява възпаление и се увеличават Т-лимфоцитите с рецепторти PD-1. С тяхна помощ туморът потиск имунитета, но именно на тези клетки въздействат и така наречените инхибитори на контролни точки – препаратите срещу рак, за чието разработване през 2018 г. бе присъдена Нобелова награда.

Когато с такива медикаменти се лекува пациент с наднормено тегло, при неко рязко се увеличава активността на Т-клетките, в резултат на което собственият имунитет атакува тумора и той намалява, докато не изчезне напълно.
Източник: БГНЕС

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?