Следвайте ни

Стволови клетки връщат към живота хора в мозъчна смърт

Компания от САЩ вече трета година изпробва своята терапия върху пациенти с необратими увреждания

Учени се надяват да върнат към живота пациенти, изпаднали в мозъчна смърт. Компанията от САЩ Bioquark е получила разрешение от здравните власти в страната и вече трета година изпробва своята стволово-клетъчна терапия върху хора, чиято мозъчна дейност е спряла след необратимо увреждане.

Планът за клинични тестове включва няколко етапа. Първият е инжектиране на собствени стволови клетки, събрани от периферната кръв или от мазнинните тъкани на пациента. Вторият - вкарване с коктейл от протеини и нервни растежни фактори директно в гръбначния мозък - нейната цел е да стимулира растежа на нови неврони. След двете инжекции следва 15-дневен период на лазерна и нервна стимулация, целяща стимулиране на новосъздадените неврони към образуването на невронни връзки. През този период се наблюдава непрекъснато мозъчната активност чрез елекроенцефалография.

Въпреки че до този момент резултатите не са положителни, учените не губят надежда. Неврологът д-р Ед Купър, един от малкото известни учени, дали своята гласна подкрепа за проекта, споделя за съществуването на десетки медицински документирани случаи, в които подобна техника е постигала успехи, макар и ограничени, при пациенти в дълбока кома. Според него „съживяването“ на пациент в мозъчна смърт е сравнимо с чудо, но на практика не е невъзможно. Най-големият проблем, виждан от доктора, е, че за да се осъществи правилно свързване на моторните неврони с мозъчната кора, е необходим функционален и жизнен продълговат мозък. 

Румен Златански

Репортер - екип "общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?