"Стоте суперхрани на България" представя: Пъпешът - вкусен еликсир за вечна младост
- 22:30, 10.07.2022
- 742
- 1
От поредицата "Стоте суперхрани на България", представена от професор Мермерски
Пъпешът е истински еликсир на лятната диета. Консумацията на вкусния и ароматен плод тонизира и освежава в летните жеги, намалявайки риска от получаване на топлинен удар. Високото течно съдържание е ефективно срещу дехидратация.
Съдържа бързи въглехидрати - глюкоза, фруктоза и захароза. Месестата част е богата на витамини от групата В, витамин С, калий, магнезий, желязо, калций, селен и други вещества, които действат благоприятно на хемопоетичните органи, сърдечносъдовата система, жлезите с вътрешна секреция. Пъпешът поддържа в изправност щитовидната жлеза. Нишестето и пектинът от плода не се усвояват в храносмилателната система. Те имат свойството да поемат вредните вещества в червата и ги извеждат от организма. Така той подобрява перисталтиката на червата и отделителните свойства на органите на храносмилателната система. Пъпешът е отличен източник на витамин А и има повече витамин С от динята.
Съдържа и германий - рядък микроелемент, който има ползи за поддържане на младостта на клетката.
Учени в Южна Корея откриха в състава на пъпеша веществото ликопен, наричано още еликсир на вечната младост.
Изключително подходящ при изтощение на организма и след хирургически операции.
Укрепва имунитета и успокоява нервната система. Поддържа здрави очите. Свойствата на лутеина като силен актиоксидант помагат за забавянето растежа на катаракта и предпазват от нарушения на зрението.
Пъпешът е полезен при анемия, сърдечносъдови заболявания, болести на черния дроб и бъбреците, при подагра и при ревматизъм.
Пъпешът е богат на силиций, от който зависи състоянието на твърдите тъкани, кожата и косата. Силицият влияе върху кората на главния мозък, той е необходим за работата на червата, храносмилателния тракт и всички вътрешни органи. Изключително полезен при запек.
Пъпешът е богат източник на ликопен - каротеноид, известен със своя антиоксидантен капацитет. Отдавна учените изследват ползите му за предотвратяване развитието на онкологични заболявания. Ликопенът се свързва с по-нисък риск от рак на простатата и на дебелото черво.
Ликопенът има ползи и за подобряване на сърдечната функция. Проучване на изследователи от Харвардския медицински институт установи, че жените с високи кръвни нива на ликопен са с 33% по-малък риск от развитие на сърдечносъдови заболявания, отколкото тези с най-ниски стойности.
Консумацията на пъпеш благоприятства поддържането на здравословни нива на кръвно налягане. Ползата се дължи на високото съдържание на вода и калий - минерал, който помага за контролиране на кръвното.
Съдържанието на минерали като калий и магнезий в пъпеша помага за правилното функциониране на инсулин в организма, като по този начин се регулира нивото на кръвната захар.
Въпреки че съдържа захари, пъпешът е полезна храна при спазване на диетичен режим поради високото водно съдържание и ниската калоричност. Консумацията на няколко парченца от плода засищат, помагат и за премахването на токсините в организма.
Пъпешът е богат на фолиева киселина, което го прави подходящ плод за жени, планиращи бременност, бременни, деца и хора с хронични заболявания. Фолиевата киселина стимулира образуването на кръвни клетки от костния мозък и подпомага секрецията на солна киселина в стомаха.
Пъпешът съдържа вещества, които спомагат за изработването на серотонин - хормона на щастието.
Неслучайно в източните страни казват, че вкусният плод прави косата блестяща, очите млади, устните свежи, желанията силни, възможностите изпълними, мъжете желани, а жените - прекрасни.
Храна за фараони и президенти
Пъпешите идват от Африка и югозападните части на Азия, но има данни, че древните египтяни са ги отглеждали още преди 2000 г. пр. Хр. Смятали ги за божествен плод, символ на плодовитост и жизненост, оставяли ги в пирамидите, до телата на фараоните.
В арабските страни пъпешът се считал за неземен плод, Божи дар. Сложните пукнатини в кората му се възприемали като криптирани послания и се използвали за предсказване на бъдещето.
И първата книга, в която се споменава пъпеш, е Библията.
Пренесени са в Европа в началото на новата ера от древните гърци и римляните.
Почти всички части на пъпешите се използват в китайската медицина.
Пъпешите от сорта Юбари Кинг са най-скъпите и вкусни в света. Те се отглеждат само в малки области на Япония. Два броя от деликатесния сорт бяха продадени за 38 000 долара на аукцион в Сапоро през 2018 г.
Сорт пъпеш с вкус на ягода - Cucumis microcarpus, се отглежда в Кавказ.
Продълговати пъпеши, като огромни краставици, растат в Армения - някои тежат над 15 кг и са дълги почти 2 метра.
Един от най-големите пъпеши, регистрирани у нас, е 8-килограмов гигант, отгледан в оранжерията на Дияна Илиева в село Българево, край Каварна, през 2019 г. Всяка година в селото се провежда фестивал на пъпеша.
Прочутият с вкусните си плодове Туркменистан кръсти нов вид пъпеш Туркменбаши - прозвището на експрезидента Сапармурад Ниязов, наричан "баща на всички туркмени".
Водещи новини
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни
