49

Списък на храните, в които могат да се добавят насекоми на прах

В постове във Фейсбук и в публикации в информационни сайтове се публикуват списъци с храни, в които може да се добавят насекоми на прах, целящи дезинформация на хората и внушавайки опасност за здравето, информира БНР.

Един от сайтовете цитира като достоверен източник Официалният вестник на Европейския съюз /Official Journal of the European Union, според който действително Европейската комисия разрешава пускането на пазара в рамките на Съюза на замразени, под формата на паста, сушени и прахообразни форми на ларви на Alphitobius diaperinus (малък мрачник).

От 2022 година вече може да се влагат в храните продукти от насекомите – на ларвата на малкия мрачник, одобрени от Европейския съюз. Насекомите, предназначени за човешка консумация, попадат в обхвата на Регламент (ЕС) 2015/2283 на Европейския парламент и на Съвета от 25 ноември 2015 година относно новите храни.Те са вписани в списъка на Европейския съюз на новите храни, който може да бъде видян в приложението на Регламент за изпълнение (ЕС) 2017/2470 на Комисията от 20 декември 2017 година за изготвяне на списъка на Съюза на новите храни.

Списък на храните, към които може да се добавят насекоми на прах:

  Многозърнест хляб;

  Многозърнести рула;

  Крекери и хлебни пръчици

 Зърнени блокчета;

  Сухи премикси за печива;

  Бисквитки;

  Сухи тестени изделия с пълнеж и без пълнеж;

  Сосове;

  Преработени картофени продукти;

  Ястия на основата на бобови растения и зеленчуци;

  Пица;

  Общи тестени изделия и продукти от суроватка на прах;

  Месни аналози (вегетариански алтернативи на месо);

  Супи и концентрати за супи, супи на прах;

  Закуски на базата на царевично брашно;

  Напитки, подобни на бира;

  Шоколадови изделия, ядки и маслодайни семена;

  Снаксове (с изключение на чипс) и месни заготовки.

Източник: Официалният вестник на Европейския съюз /Official Journal of the European Union https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/PDF/?uri=CELEX:32023R0058&from=BG

В края на такива и сходни публикации е внушено как веществото хитин, съдържащо се в добавката за храна, може да нанесе вреди върху човешкото здраве и дори и да предизвика заболяване от рак.

Безопасен ли е хитинът и какво представлява той?

Отговор на този въпрос дава проф. Николай Начев, преподавател по етология и еволюционна морфология в катедра "Биология" на Факултета по природни науки към Шуменски университет "Епископ Константин Преславски".

Хитинът е тип белтък, който се съдържа най-много във външния слой на членестоногите. Това означава, че хитин има не само в насекомите, но и в голяма част от морските дарове, които се консумират често, без това да е довело до тежки странични ефекти, които да са директно следствие от наличието на хитин.

По думите на проф. Начев той няма никаква хранителна стойност и ако се погълне ще бъде изхвърлен през храносмилателния тракт, защото в човешкият организъм няма ензими, които да го разградят. Хитинът би могъл единствено да раздразни червата, защото тази маса не би могла да бъде добре смляна. Има и научни статии, в които се говори за възможни алергични реакции, но те са прекалено малко на този етап, казва още проф. Начев.

Насекомите са в диетата на хората на много места по света, основно тропически райони. За един тунизиец или индус, както и в Мароко, яденето на насекоми сигурно ще предизвика отделяне на стомашен сок. Те са свикнали с този тип храна от деца.

По думите на проф. Начев, за да бъде разрешена употребата на насекоми в различни храни, е нужно провеждането на изследвания, които ще отнемат години. Хитинът ще бъде изолиран, а в храните ще бъдат влагани единствено протеинът от насекомите.

Твърдението, че хитинът от насекомите на прах предизвикват развитието на рак и други заболявания е невярно. Насекоми, в чийто екзоскелетна обвивка се съдържа хитин, се използват за храна в много държави, които ги приготвят по различни начини. Въпреки че той няма хранителна стойност, хитинът се отделя през храносмилателният тракт.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
14 коментара
Западняк

Западняк

27.03.2023 | 23:12

Защо плачете на чужд гроб бе, сволочи? Кой ви навира бръмбари в устите - вие вече имате достатъчно в кухите ви глави. И кой за каквото заплаче, все го обръща на политика. Затова сте на това дередже в кочината - всички сте големи политици… но политически напълно неграмотни.

Отговори
4 5
Мразим джендъритее

Мразим джендъритее

28.03.2023 | 08:16

Твоята кратуна е най куха бе левичар

Отговори
3 3
Новото биологическо оръжие

Новото биологическо оръжие

27.03.2023 | 20:15

Е щом вече и в хляба ще слагат заразите няма спасение. Западни мръсници!

Отговори
12 4
А в тези буболечки колко зараза има

А в тези буболечки колко зараза има

27.03.2023 | 20:11

Нов начин за унищожение на човечеството мръсници!

Отговори
10 4
възмутен

възмутен

27.03.2023 | 20:00

пореднта еврогейска простотия на тия лумбените от ервокомосията . Жалко че и българия сме подгологи на ттези и правим всичко което ти заповядат ,без да си гледаме нашите интереси . Затова трябва да се махнем по скоро от този ес.

Отговори
14 2
ГАГА

ГАГА

27.03.2023 | 19:57

А от къде да знам, че тия лъжливи педъри няма да ни пробутват сушени лайна, вместо "полезните" хлебарки?

Отговори
14 3
Западняк

Западняк

27.03.2023 | 23:06

Кой каквото е заслужил.

Отговори
5 3
Мао Зъ Дон

Мао Зъ Дон

27.03.2023 | 18:38

Китайци: Мда, не благодаря, бих се придържал към прилепите.

Отговори
7 4
Мразим джендъритее

Мразим джендъритее

27.03.2023 | 17:51

Това е деликатеса за всички евроуроди с лява сексуална ориентация и развита форма на аутизъм.

Отговори
25 4
Както знаем

Както знаем

27.03.2023 | 17:31

птиците си хапват буболечки с апетит и нищо им няма. И кой знае, може да поумнеем като тях. В Брюксел сигурно така е станало.

Отговори
5 19
Цирк

Цирк

27.03.2023 | 17:09

пП и ДБ тия лизачи те да си ги ядът тия бръмбъри мамви деба продажна!

Отговори
29 4
Батко

Батко

27.03.2023 | 16:57

И като няма хранителна стойност за къв у-й ще го ядем? Бил Гейтс е направо за гилотината!

Отговори
30 2
Бъркаш Уиндоус с Брюксел

Бъркаш Уиндоус с Брюксел

27.03.2023 | 17:32

Бате

Отговори
9 2

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?