Следвайте ни

Специалистите от "Провет": Любовта към животните е най-важна

Денонощната ветеринарна клиника въвежда единствения в областта скенер за образна диагностика

viber icon

24 часа, 7 дни в седмицата и на всеки празник екипът на ветеринарна клиника "Провет" в "Тракия" се грижи за болните и пострадали животни. Лечебното заведение е единственото в Пловдив и региона, което разполага със стоматологичен кабинет с рентген, завеждан от специалист по дентална медицина. В момента там се монтира и скенер за образна диагностика, какъвто досега не е имало в областта.

В двете клиники "Провет" - в "Тракия" и в "Кършияка", работят 30 специалисти, приятели на животните. Всеки от тях има собствен подход към животните. Макар че за да спечелят доверието им изисква време, ветеринарите често изграждат силна връзка с пациентите, приемат ги като свои и трудно се разделят с тях. Винаги трябва да има любов, защото тя е двигател на всичко - любов към себе си, към професията, към животните - това е в основата на нещата, казва д-р Стойо Стоев, един от младите специалисти в екипа.Той обяснява как да се грижим за домашните любимци през лятото. Топлото време е сред основните фактори да се активизират насекомите - кърлежи, комари, бълхи, малки акари. Това, което правим, за да опазим здравето на пациентите, е така наречената метафилактика - комплекс между лечение и профилактика. Повечето от клиентите ни мислят, че през зимата насекомите не са активни заради студа, но не е така - те оцеляват, обикновено върху животните. Там намират благоприятна среда - уют, топлина и хранителни вещества. Освен чисто механичните вреди, вътрешните паразити изяждат храната на пациента, предизвикват диария. Животните губят доста течности, лесно се дехидратират.

В зависимост от вида си, препаратите против външни паразити, могат да действат до 30 дни, до 90 дни и с удължено действие до 7 месеца от момента на поставянето им. Няма и такива, които да работят на 100 процента - винаги има насекоми, които остават незасегнати, косвено се изгражда някаква резистентност. Затова препоръчваме освен външното обезпаразитяване да се направи и вътрешно, като е желателно процедурите да се повтарят всеки месец, независимо от сезона. Хубаво е не да се правят на точна дата, а да се застъпват един-два дни, защото концентрацията на веществата спада.За да се преодолеят по-лесно летните жеги, д-р Стоев предлага на стопаните да водят домашните любимци повече на река и на планина - това е най-добрият вариант. Кучетата и котките нямат потни жлези и се охлаждат чрез дишането. Когато им е горещо, се изпъват, лягат и дишат по-учестено.

Изключително важно е животното да приема храна, пригодена за него, съветва д-р Стоев. Не е от съществено значение с какъв вкус ще е тя, нито с каква форма. Единственото предназначение на формата е да накара животното да я дъвче. Идват доста млади пациенти със страшно много зъбен камък поради факта, че похапват човешка и мека храна, казва специалистът от "Провет". Той обяснява, че няма меню, което да е предназначено за зима или за лято, има ориентировъчни указания, по които да храним животното. Колко да му даваме, зависи от индивидуалните му данни - пол, възраст, здравословно състояние, активност. През зимата животните се нуждаят от малко повече мазнини - те са бавен източник на енергия, ​необходима през студените месеци. Лятото даваме една идея по-малко от храната, за да поддържаме идеалното тегло.Освен кучета и котки, в клиниката се лекуват доста други животни. От гризачите идват морски свинчета, чинчили, зайчета, хамстери, от влечугите - костенурки, змии, едни от най-редовните клиенти са и птиците. Много често хората носят блъснати край пътя животни, разказва д-р Стоев. Извършваме рутинни манипулации - много често птиците имат проблем с израстването на клюнчетата, на ноктите, с оперението, лекуваме заболявания. А с пернатите пациенти се заема д-р Димитров, който е специалист по орнитология.

Инвестират в професионалното обучение на лекарите

Фирма "Провет" е основана през 2001 г., като днес разполага с две собствени клиники - в "Кършияка" и в "Тракия", където на площ от 601 кв. м е основната й дейност. В момента тя е в процес на разширяване с нов корпус от 120 квадрата, в който ще ​се въведе скенерна образна диагностика.

В последните 10 г. фирмата инвестира в професионалното обучение на ветеринарните лекари. Това позволява в момента ​"Провет" да разполага със специалисти в различни области, които осъществяват специализациите си в западноевропейски клиники и поддържат и разширяват познанията си с участия в световни и европейски конгреси, симпозиуми и в последната година - онлайн обучения. В наличната лекционна и практическа зала се провеждат и обучителни курсове на ветеринари по редица специалности. Големи инвестиции фирмата прави и за закупуване на нова и модерна техника за диагностика, анестезия, ехографски и рентгенови изследвания. Това, което отличава клиниката от другите ветеринарни практики, е модерната и високотехнологична образна диагностика. За доброто обслужване на клиентите е въведена софтуерна организация за приемни часове за прегледи и лечение.

 

 

Коментари (2)

НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

02.06.2021 | 12:47

Ако знаете какъв им е ценоразписа,ще припаднете.

Отговори
2 2
хора човеци

хора човеци

02.06.2021 | 10:29

Смятам че любовта трябва да е по-голяма към хората , а не към животните...нали така ???

Отговори
1 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?