1553

Спазвайте осем правила и ще бъдете здрави и успешни

Изисква се само постоянност и воля

От Цветелина Атанасова

 

Животът ни се дава само веднъж. Ето защо е важно да го изживеем достойно, като същевременно останем весели, щастливи и, разбира се, здрави. В крайна сметка здравето е най-голямата ценност. Всичко друго идва и си отива.

Здравето може да бъде запазено само с правилен начин на живот. От физическото и духовното състояние на човека зависи колко интересни и смислени ще бъдат дните му. Днес е модерно да се води здравословен начин на живот, но за това изобщо не е необходимо да изчезвате с дни във фитнеса или да припадате от изтощителни тренировки. Достатъчно е да поддържате тялото си в добра форма, да се отървете от вредните навици, да се храните правилно и да мислите позитивно.

Основите на здравословния начин на живот са прости. Изисква се само постоянност и воля. 

Ето ТОП 8 на правилата, които трябва да спазвате:

1. Закаляване на организма. 

Трябва да става постепенно (особено ако човек е податлив на инфекции и настинки или има слаба имунна система). Важно е да се спазват системност, постепенност и последователност, отчитане на индивидуалните особености, комбинация от общи и локални процедури, активен режим, разнообразие от средства и форми, самоконтрол. Закаляването не е еднократна процедура, това е вашият начин на живот и животът на вашето дете.

2. Ранно лягане и пълноценен сън.

По правило хората, водещи „нощен” живот, са по-малко щастливи от тези, които си лягат рано и стават рано. Така че си струва да преразгледате ежедневието и да развиете този полезен навик в себе си. Здравият и пълноценен сън е ключът към хубав ден и добро настроение. Затова лягайте си не по-късно от 22.00-23.00 ч. и спете поне 7-8 часа.

3. Консумация на много вода .

Тази течност неслучайно е наричана „извор на живот”. Действието <210> върху човешкия организъм е многостранно, но почти винаги благоприятно. Ето защо си струва да приемате големи количества чиста вода (минимум 2 литра на ден).

4. Чести, но умерени хранения

Необходимо е да се яде 5 пъти на ден на малки порции (всяка трябва да бъде не повече от 300-400 грама). Последното хранене е не по-късно от два часа преди лягане. Интервалът между закуската и вечерята трябва да бъде 12 часа.

5. Физическа активност

Важно е да оставите мързела си и да имате достатъчна активност за деня. Дори ако след работния ден наистина не искате да отидете на тренировка, трябва да надвиете себе си. Може би умората е фалшива и скоро ще получите прилив на енергия. Хората, които имат хронични заболявания или противопоказания за определени видове физическа активност, е по-добре да спортуват умерено, но редовно. Нека си припомним максимата: „Движението е здраве, а здравето е живот”.

6. Ежедневни разходки на чист въздух

Те не само ще имат положителен ефект върху тялото, но и ще подредят мислите ви, ще успокоят и ще подобрят настроението ви. Ходенето не изисква финансови разходи, а ползите са огромни, защото липсата на движение е причина за много заболявания, с които разходките ще ви помогнат да се справите. И е най-добре те да се правят на чист въздух.

7. Позитивно мислене

Човек, който постоянно е в депресия, стрес или е ядосан, едва ли ще бъде здрав. За да забележите положителни промени в здравето си, трябва да преосмислите ценностите си и да обикнете този свят. По правило в такива случаи той отвръща със същото.

Започнете деня си с усмивка и добро отношение. Радвайте се на малките неща. Получавайте удоволствие от живота и ще забележите, че той ще стане по-ярък и по-красив, ще имате повече късмет. Успехът ще съпътства вашите начинания, опитайте!

8. Отказване от вредните навици

Това никога не е лесно, но да си представите здравословен начин на живот с лоши навици е още по-трудно. Пушенето и алкохолът оказват отрицателно въздействие върху човешката дейност и водят до различни болести.

Основните правила на здравословния начин на живот не са никак трудни за спазване. Те ще повлияят благоприятно на вашето здраве, морално развитие и външен вид.

Нека здравословният начин на живот стане ваш начин на живот! Погрижете се за себе си и бъдете здрави дълги години!

И най-важното - трябва да се наслаждавате на живота: правете това, което обичате, намирайте време за общуване със семейството и приятелите си, почивайте си достатъчно от работата, прекарвайте колкото е възможно повече време на чист въздух и обичайте себе си.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Човек

Човек

28.08.2022 | 00:15

ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ !

Отговори
1 1

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?