46

Сол или захар? Кое вреди повече на организма при хипертония

Отговор на този въпрос дава анализът на д-р Александър Шишонин, к.м.н. „Отказът от сол няма да ви избави от хипертония - смята д-р Шишонин. - Тъй като причините за хипертонията са съвсем други и не са свързани с употребата на сол.” 

Обяснението е, че солта задържа течност в организма и затова повишава артериалното налягане. Организмът притежава системна компенсация, развити буферни системи, които компенсират всичко това леко на ниво биохимия.

Веднага щом изядем нещо, солта тутакси се разпределя в организма или я изкарват бъбреците, или излиза с потта. А също и чрез дишането. Белите дробове също са отделителен орган, за който много хора забравят, особено когато става дума за бъбречни болести.

Затова от менюто следва и си струва да се изключи захарта, препоръчва специалистът. Въпреки че са малко онези, които свързват хипертонията с употребата на захар и въглехидрати.  

„Неправилно е да се мисли, че захарта не задържа вода в организма - пояснява д-р Александър Шишонин. - За да се утилизира глюкозата, е нужна много вода. И нейното количество е съпоставимо с това, което е необходимо за утилизация на солта и дори повече.

От личния ми опит с лечението на пациенти с хипертония има положителен ефект от изключването от храната на сладкото и тестеното. Когато препоръчвам да се спре всякакво сладко, хляб, мед, каши, ориз, макарони, картофи и други въглехидрати, това помага мигновено като вълшебна пръчица и на човека му се нормализира кръвното налягане.

В крайна сметка солта е доста по-слаб патогенен агент, отколкото чистата захар или другите продукти с високо съдържание на глюкоза.” 

Д-р Шишонин препоръчва да се намали консумацията на сладко от онези, които страдат от повишено кръвно налягане, но и да не злоупотребяват със солта, пише zdrave.to.  

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
От личен опит

От личен опит

20.04.2023 | 18:17

Най - много кръвното се покачва от постоянните проблеми. Затова най-много помага - преди ставане да вземеш една лъжица от "майната му". Той доктора каквото иска да си говори, но ако махнете солницата от масата, ефектът ще го усетите скоро.

Отговори
3 1

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?