49

Сок от диня сваля високото кръвно и топи килограми

Ако иска да живее дълго и да е здрав, българинът трябва да се прекланя най-вече пред пред плодовете, зеленчуците, гроздето, бобовите култури, меда, млякото. Това е съвет на проф. д-р Христо Мермерски, автор на 31 книги в областта на целебното и здравословното хранене, народната и природната медицина. Работи в областта на природната и народната медицина от шест десетилетия.

 Описал е съдържанието на хранителни вещества и елементи в 100-те най-лечебни и най-любими на българите храни, както и болестите, които те предотвратяват и лекуват.

Ценни съвети за това как храната, а не лекарствата може да ни поддържа в отлична форма, съдържа и последната книга на именития учен - „Как да пречистим и да подмладим нашия организъм".

Мъдростта  "Вода гази, жаден ходи!" важи особено силно за пловдивчани - живеете в изобилие от плодове и зеленчуци, които редовно пренебрегвате, често от незнание, смята проф. Мермерски.

В поредица „Марица” предлага на читателите си хранителните и лечебни качества на най-полезните плодове, представени  детайлно в книгите на проф. Христо Мермерски.

 

Неслучайно  наричат динята еликсир на пустинята - благодарение на високото си водно съдържание от 90 процента тя е незаменим освежаващ плод, който поддържа тялото отлично хидратирано дори в най-големите летни жеги. 

Освен това е отличен източник на въглехидрати, протеини, фибри и витамини C, A и B.

Съдържа калий, както и  важни минерали като желязо, калций, магнезий и фосфор. Съдържа също ензими, органични киселини и естествени захари.

Ползите от вкусния плод са многобройни.

При  високо кръвно налягане пийте по една чаша сок от диня дневно, за да поддържате нивото под контрол. 

Калият, магнезият и аминокиселините поддържат здравето на кръвоносните съдове и предпазват от склероза, като гарантират плавен приток на кръв.

Динята помага за поддръжка на правилните електролитни и киселинно-алкални баланси в организма,

което спомага за понижаване на риска от високо кръвно налягане.

Калият в сладкото изкушение помага в борбата със сърдечните заболявания и поддържа сърцето здраво.

Бета-каротинът и витамин С в динята помагат за намаляване на холестерола и предотвратяват много сърдечни проблеми.

Редовната консумация на диня може дори да се бори с рака. Плодът е сред най-добрите хранителни източници на ликопен, антиоксидант, свързан както с профилактиката, така и с лечението на различни видове рак.

Според няколко изследователски труда ликопенът е полезен за намаляване на риска от рак на простатата, гърдата и ендометриума, както и рак на белите дробове и дебелото черво.

Антираково действие има и динената кора. Динята е склад за мощни антиоксиданти, които ви помагат да сте здрави и свободни от много заболявания.

Флавоноидите лутеин, зеаксантин и криптоксантин защитават тялото  от свободни радикали, които могат да причинят възпаление, ревматоиден артрит, остеоартрит, астма, инсулт и инфаркт.

Динята също може да сведе до минимум увреждането на кожата от ултравиолетовите (UV) слънчеви лъчи и да предпази кожата  от много вредни и токсични замърсители на въздуха. Това може да има огромно въздействие за предотвратяване на преждевременното стареене.

Витамин С в динята помага за укрепване на имунитета, спомагащ за по-добра защита на тялото от сезонни алергии и чести инфекции.

Като естествен диуретик, динята е изключително полезна за бъбреците ви. Тя помага на тялото да отдели вредните токсини, пречиства черния дроб, стимулира работата на бъбреците и намалява пикочната киселина в кръвта.

Динята помага на черния дроб да обработва амоняка, вид отпадъчен продукт от храносмилането на протеини, който облекчава напрежението върху бъбреците, като същевременно се отърва от излишните течности.

Вкусният плод помага при недостатъчно и трудно уриниране.

Доказано е, че ежедневната консумация на диня повишава енергийните нива с до 23 процента.  

 Действа ободряващо и при висока температура. 

Динята е с ниско съдържание на калории и не съдържа мазнини или холестерол, които помагат за отслабване.  Важен компонент, помагащ в топенето на килограми, е съединението цитрулин.

То помага да се намали скоростта, с която тялото съхранява мазнини, според проучване, публикувано в Journal of Nutrition.

Динята е изключително добра за очите заради бета-каротина, който се превръща в организма във витамин А.

Той, заедно с ликопена, помага за производството на пигменти в очната ретина и осигурява защита срещу нощна слепота и други свързани с възрастта проблеми с очите.

Динята  ще подобри настроението ви. Високото съдържание на витамин В6 гарантира синтеза на някои невротрансмитери, отговорни за психическия баланс. 

Редовната консумация на вкусния плод помага за намаляване на стреса, депресията и тревожността.

Най-тежката е 159 кила

Динята произлиза от Южна Африка, където видът има най-голямо генетично разнообразие.

Ново проучване, публикувано в сп. Molecular Biology and Evolution, разкрива, че дините отпреди 6000 години са могли да убият човека. Те са имали доста лютив и горчив вкус и нашите предци са се отървавали от червената месеста част, за да консумират само семената на плода.

Научното наименование на динята е Citrullus Lanatus. Класифицира се като плод и зеленчук едновременно. Смята се, че е от семейството на краставицата и тиквата. В Европа се отглежда от 13. век.  

 Съществуват повече от 1200 разновидности на динята - червени, оранжеви, жълти и бели на цвят.

Прясната диня често се използва и за ароматизиране на напитки. Кората също може да се яде и понякога се използва, подобно на зеленчук.

В Китай тя се пържи, вари или най-често се маринова. Пак там семките се продават печени и с подправки, подобно на слънчогледовите. В Западна Африка е популярна супата от диня. 

 Японски фермери отглеждат дини под формата на куб, които растат в стъклени кутии.

Цената на една квадратна диня обаче се оскъпява почти двойно. Най-тежката в света - 159 килограма, е отгледана от американския фермер Крис Кент от Сивиървил, Тенеси, през 2013 г. 

Сладостта на дините се измерва по скалата на Брикс. Повечето получават оценка 9 или 10. Най-сладките се оценяват с 11 или 12.

 От столетия динята се използва и за скулптури. Изкуството тръгва от Тайланд, където са били използвани за декорация на кралските маси.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

21.08.2022 | 10:34

БЛАГОДАРЯ

Отговори
1 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?