49

Сочни праскови вдигат имунитета преди зимата

Плодът бори вирусите, действа и като афродизиак

Прасковите са един от най-желаните и предпочитани летни плодове. Сочни, красиви с невероятни слънчеви багри и с достойнство са позирали за не един натюрморт. Те са вкусни и са били на трапезата на не един цар. Смята се, че родината на прасковата е Китай, където тя е била почитана и обожествявана. В Поднебесната империя е символизирала здраве и безсмъртие, затова богът на дълголетието Шоусин винаги е бил изобразяван с праскова в ръка. Вярвало се е, че редовната <210> консумация води до безсмъртие.

Ценните свойства на плода се определят от натрупването на витаминно-минералния комплекс. Прасковите имат много витамин С, мощен антиоксидант ретинол, витамин К, както и токоферол - витамин на младостта.

Съставът съдържа никотинова киселина, която помага за правилното кръвообращение и окислително-възстановителните процеси. Ето още няколко ползи от консумацията им:

Укрепват имунната система и помагат при настинки

Антиоксидантите в прасковите като витамин С и цинк са необходими за нормалното функциониране на имунната система. Както цинкът, така и витамин С допринасят за синтеза на колаген и в последствие за заздравяването на раните. Цинкът и витамин С също имат антиоксидантни свойства, които могат да помогнат в борбата с инфекциите. Прасковите са особено ценни при настинки. Бактерицидните свойства помагат за бързо справяне с вирусите. Прасковата укрепва защитната мембрана, премахва симптомите на недостиг на витамини.

Отвара решава проблема със запека

Плодът съдържа разтворима целулоза, която подобрява храносмилането, чревната перисталтика и потиска процесите на гниене в храносмилателния тракт. Прасковите засилват секреторната функция на храносмилателните жлези, улесняват смилането на по-тежките храни, предотвратяват гаденето и повръщането. За хората, които страдат от  понижена киселинност на стомашния сок и при запек, народната медицина препоръчва 50 мл прясно изцеден сок от праскови да се пие на гладно. Отварата от прасковени листа действа също против запек, тъй като има слабителни свойства.

Гонят депресията и стреса

Прасковата изобилства на витамини от групата В, които неутрализират стреса и подобряват съня. Плодът има свойството да цери мъката и депресията. Това се дължи на възбуждащото действие на прасковата. По тази причина тя е наричана от французите „еликсир на любовта” и „гръдта на Венера”. Освен че е афродизиак, благодарение на магнезия плодът регулира емоционалното равновесие, тонизира, сваля нивата на  стрес и вдига настроението.

Спират разпространението на рака на гърдата

Яденето на три праскови на ден може да помогне на жените да преборят рака на гърдата, показва научно изследване. Това установили американски учени, които тествали теорията си върху мишки. След анализа на специалистите, за да действа така добре при хората, трябва да се поемат по 2,58 праскови на ден. 

Прасковите се препоръчват и при различни заболявания като подагра, ревматизъм, бъбречни заболявания, както и сърдечносъдови заболявания, заболявания на черния дроб и бъбреците.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?