Смокинята - плодът на Клеопатра, който разкрасява и вталява
- 13:00, 20.08.2023
- 1005
- 0
За да извлечем максимално от здравословните им качества, най-добре е да се консумират сурови. Може да ги посипем с ядки, с мед, в комбинация със сладолед или с млечен крем.
С наближаването на есента по пазарите вече се появяват вкусните смокини. Този вълшебен плод е използван от древни времена за разкрасяване на тялото и прочистване на организма. Смята се, че е бил на мода и преди хиляди години в Древен Египет, тъй като дори Клеопатра е обожавала смокините.
Смокинята е един от най-сладките плодове заради високото съдържание на захар. Полезна е и заради фибрите, които влизат в състава й. Това превръща лилавия плод в идеална храна при диети за отслабване. Специалистите твърдят, че е полезен за профилактика на бъбречните и сърдечносъдовите заболявания. А наличието на достатъчно витамин В и С, фосфор, калий и магнезий в организма е особено важно за здравето на кожата. Тези витамини и минерали помагат смокинята да остане по-дълго време млада, еластична и свежа.
Освен това лилавият плод е много вкусен сам по себе си, ползва се и като съставка в множество рецепти.
Когато избирате плода от магазина, трябва да обърнете внимание на няколко неща - да е мек и гъвкав на пипане, а преди да купите, не забравяйте да го помиришете. Ако присъства киселинност, тогава ферментацията е започнала и не се препоръчва да се консумира. За прясно съхранение плодът се поставя на най-студения рафт в хладилника.
За да извлечете на макс здравословните качества на летния плод, най-добре е да консумирате смокините сурови. Може да разнообразявате, като ги посипвате с ядки, с мед, в комбинация със сладолед или някакъв млечен крем.
Може да поднесете плода като част от плато със сирена - синьо, кремообразно, козе или пармезан. Сурови смокини се използват и като съставка на някои зелени салати, овкусени с балсамов оцет и зехтин.
Летният плод може също така да се пече на грил и на фурна за няколко минути. След това да се покрие с крем, приготвен от маскарпоне, мед и бадемови ядки. По желание може да го пюрирате, като добавите малко зехтин и подправки. Така ще получите сос, който може да използвате като заливка за ястия от домашни птици, свинско или телешко. Смокините служат и като съставка на сладкиши, кексове, пайове, фокачи, тарти, крамбъл.
Подправките, с които най-много си подхождат тези плодове, са ванилия, джинджифил, канела, кардамон, лавандула, розмарин.
Хубавото е, че когато лятото си отиде и пресните смокини привършат, може да ги заместите със сушени. Те ще са вкусна добавка към сутрешната ви закуска, към овесени ядки, попара, мюсли.
Любопитен факт е, че съществуват много смокинови сортове, които се различават по цвета на плодовата кожа - жълти, зеленикави или червени. За приготвянето на прочутото сладко от зелени смокини обаче се използва специален сорт - плодът му дори зрял, остава зелен отвън, споделят опитни кулинари.
Водещи новини
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни