4020

Сменяме си джипито до края на месеца

Процедурата може да се извърши по всяко време при преместване на пациента в друго населено място

До края на юни можем да сменим личния си лекар. Следващият период, в който имаме възможност да предприемем тази стъпка, е през декември. 

 "Най-честата причина за смяна на личния лекар е преместването на пациента в друг град или дори в друг квартал. Хората искат джипито им да е на по-близко и удобно място. Друг повод е, ако лекарят преустанови дейността си по някаква причина, преместил е кабинета си на друга локация или населено място", посочва най-честите поводи за смяна на личния лекар д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив.   

„В този период всеки може да си избере личен лекар откъдето си поиска. Няма ограничения да е от същото място по местоживеене, да е от друг град или дори друга област. Важното е на пациента да му е удобно да посещава избрания лекар в кабинета му, тъй като е задължително прегледът да се прави в него.  

Извън този срок всеки може да смени джипито си, ако се премести да живее в друго населено място. Това е добре да се прави, ако преместването е за дълго време, но ако е за няколко месеца, може да се направи временен избор и после да се върне при своето джипи. Ако решим да сменим джипито, трябва да отидем със здравната книжка при новоизбрания лекар. Добре е пациентът предварително да се запознае с условията, които ще му се предложат - например да провери дали работното време отговаря на неговите изисквания, дали изисква задължително предварително записване за преглед, а пациентът иска да ходи при лекаря си колкото и когато си поиска. Тогава трябва да си търси лекар, който не записва часове. Ако се презаписва дете до 18 години, трябва задължително да се носи имунизационният картон. Имунизациите може да са написани и в книжката, но трябва задължително да са подписани и подпечатани от лекаря, който ги е правил. Ако се извади електронна разпечатка, тя също трябва да е подписана и подпечатана“, съветва  д-р Сотиров. Той допълва, че по-рядко са случаите, когато се сменя личният лекар заради някакво неразбирателство между лекар и пациент.

"Тогава, вместо да се разправят постоянно и да си нямат доверие, по-добре е да прекратят взаимоотношенията си. От чисто етична гледна точка е добре да предупредим джипито, от което се отказваме, но това не е задължително условие", казва още д-р Сотиров.

Лекарят препоръчва, ако по време на отпуските пътуваме за няколко дни, да си вземем сините книжки, в случай че  ни се наложи лекарска помощ и искаме  прегледът да мине по Здравна каса като инцидентно посещение. Това обаче се отнася само ако ни се наложи да търсим помощ при остри заболявания, а посещенията са ограничени до две, уточнява той. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?