Следвайте ни

Смъртоносно! Ако често похапвате ориз, прочетете това

viber icon

Оризът е една от най-популярните храни по цял свят.  Той е най-значимата зърнена култура от гледна точка на изхранването на човечеството, като на него се пада над една пета от консумираната от хората енергия.

Проучване на учени от университетите в Манчестър и Солфорд обаче е открило, че оризът повишава риска от смърт. Експертите са анализирали данните на жители на Англия и Уелс и са оценили ефекта от редовната консумация на ориз върху организмите им.

Оказало се, че при 25% от любителите на продукта, имащи здравословни проблеми, е установено завишаване на риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания.

В резултат на анализа изследователите установяват, че повишеният риск за здравето от консумацията на ориз е около 6%.

Според специалистите оризът може да натрупа арсен в себе си, който след това навлиза в човешкото тяло. Дългосрочната употреба на този химичен елемент, дори и в малки дози, е опасна за сърцето и кръвоносните съдове и е свързана с хиляди случаи на преждевременна смърт всяка година.

За да намалят риска от заболяване, експертите съветват любителите на този продукт да разнообразяват храненето си с други зърнени култури, както и да избират различни видове ориз - например басмати или бисерен ориз, пише zdrave.to.

Коментари (1)

Ковидчо:

Ковидчо:

11.08.2020 | 15:40

Те японците затова сигурно живеят по 100 години... иначе биха го правили поне до 120.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?