След голямото плюскане по празниците: детоксикация, а не диета
- 14:30, 09.05.2024
- 2093
- 1
След Цветница, Великден, Гергьовден, дълги пости, последвани от тежки софри, чевермета и козунаци, много от нас вече избягват да се качат на кантара, а целта да изглеждаме добре в леките летни дрехи изглежда по-трудно достижима. Това е времето в годината, когато най-често прекаляваме с количествата храна, комбинираме несъвместими храни, заседяваме се на масата, намаляваме движението. Чувстваме се натежали, с по-нисък тонус и енергия, защото трудно се побираме в дрехите, които обичаме, а леките дрехи по-трудно прикриват закръглените форми.
Добрата новина е, че след зимните дни и дългите празници периодът е много подходящ за разтоварващ, пречистващ и възстановяващ детокс режим за организма, чрез който отново да се почувстваме енергични и жизнени, на пазара се появяват все повече свежи сезонни плодове и зеленчуци, денят става по-дълъг и времето за разходки сред природата е все по-приятно, а лятото все още е далеч, за да приемаме драматично качването на няколко килограма или увеличаването на талията с няколко сантиметра.
Въпреки това добре е разтоварването на организма да не се отлага, а
да започне още първия ден след многото празници.
Като начало се откажете от първата мисъл да минете на гладна диета. Лишаването на организма от достатъчно количество храна забавя метаболизма и прави отслабването по-трудно. За да прочистите тялото си и да изгорите нежеланите мазнини, най-добре се хранете по 4-5 пъти на ден с правилната храна - чисти протеини, плодове, зеленчуци. Макар да се храните със здравословни храни, това не означава, че трябва да прекалявате с количеството, защото така затормозявате преработването.
За да възстановите правилната работа на организма си, спрете въглехидратите през следващите три дни. Това означава без хляб, паста, картофи, ориз или други продукти, съдържащи нишесте.
Деня може да започнете с чаша топла вода с лимон, фреш, смути, чай без захар, плод или ядки, така че не се изкушавайте от останалите козунаци, курабийки или сладкиши, които не сте успели да изядете през празничните дни или пък толкова са ви харесали, че не можете да устоите на изкушението да си хапнете още.
Можете да започнете деня със зелен чай
Той е богат на флавоноиди, за които е известно, че понижават нивата на „лошия“ холестерол, и е подходяща напитка и за елиминиране на излишните течности от организма.
Приятно пикантният джинджифил помага за облекчаване на запека, газовете в корема и също помага за изхвърляне на излишните течности, които сме задържали в резултат на обилното хранене. Освен като чай, може да го добавите към супи, фрешове или смутита.
Плодовете ускоряват процеса на храносмилане и неутрализират вредата от мазната храна заради киселините, които съдържат.
Най-ефективните помощници срещу преяждане са ябълките, ягодите и черешите,
които, макар и скъпички, вече са на пазара, а кивито, ананасът и цитрусовите плодове също не са изчезнали от сергиите. Препоръчва се те да се консумират на следващия ден след преяждането, тъй като помагат за пречистване на тялото от токсините и другите вредни вещества.
След обилно хапване едно от най-простите средства да помогнем на организма си да се прочисти е приемът на повече лимонена вода. Тя ускорява процеса на прочистване на тялото от токсините, богата е на витамин С, действа като детоксикиращ агент, подпомагащ почистването на черния дроб, което води до по-добро храносмилане.
Лимоновият сок е ефективен и за намаляване на теглото,
тъй като ускорява метаболизма.
Кръстоцветните зеленчуци, и по-специално зеле, броколи и карфиол, съдържат серни съединения и глюкозинолати, които помагат на черния дроб да се детоксикира и са чудесна добавка към зеленчукови супи или смутита. Може да ги комбинирате със зелени листни зеленчуци, които са богати на витамини, минерали и антиоксиданти и възстановяват организма след претоварване на стомаха по празниците. Фибрите, които съдържат, пък създават усещане за ситост за по-дълго време. Ако пък съчетаете разходката сред природата и си наберете сами прясна коприва, киселец и лапад, ефектът ще е още по-добър.
Чудесен ефект за туширане на дискомфорта в стомаха можете да постигнете, ако разтворите 1 чаена лъжица ябълков оцет в чаша топла вода и добавите малко мед. Тази напитка не само стимулира изработването на стомашен сок, но и облекчава гаденето, коликите и стомашните спазми.
По време на Великден ядем много тестени изделия и храни, богати на захар и мазнини, което води до задържане на вода и подуване. За да се справите с този проблем,
може да включите в менюто си билки за отводняване.
Корени пирей, листа мечо грозде, листа черна боровинка, дръжки от череши, глухарче, бреза са подходящи за отводняване. Смесват се, взима се една супена лъжица и се пуска в половин литър вряла вода. Вари се пет минути, прецежда се и се пие преди всяко хранене.
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни
Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.