46

Сладоледът дава сила и носи удоволствие

Лятото е в разгара си и все по-често ни се иска да хапнем нещо разхлаждащо. А какво по-хубаво може да има от сладоледа? Споровете дали това сладко изкушение е полезно или вредно не спират. Но не спира и търсенето му в жегите, въпреки риска от натрупването на някое килце... Установено е, че консумацията на сладолед дава сили на организма и със сигурност повишава настроението.  

В сладоледа могат да се намерят съставки като пълномаслено мляко, подсладители на базата фруктоза и глюкоза, обикновено под формата на царевичен сироп, както и аромати като ванилия и шоколад. Когато тази смес замръзне, се получава кремообразна консистенция, любима на мнозина. Макар съдържанието на хранителни вещества в сладоледа да варира според марката и вида му, леденото изкушение е чудесен енергиен източник. Богато е на въглехидрати - в количеството от половин чаша сладолед се съдържат около 15 г. В същото количество могат да се намерят още 7 г мазнини и 2 г протеини.

По данни на американското министерство на земеделието половин чаша ванилов сладолед осигурява 137 калории, което е близо два пъти повече в сравнение с пълномасленото мляко. Сладоледът е чудесен избор в случаите, когато имаме нужда от енергия.

Сладоледът също така е и източник на много важни минерали. В количеството от половин чаша могат да се открият около 10% от нужното дневно количество фосфор и калций. ​Те влияят благотворно не само на здравето на костите, но и на настроението. Друг бонус е стимулирането на хормона серотонин, който понижава нивото на стрес в организма. А млякото съдържа L-триптофан, естествен лек седатив, който помага да се отпусне нервната система и да се предотврати безсънието. С две думи - сладоледът винаги е чудесна идея! Просто изберете правилния.

Витамините A, C, D и E, заедно с тиамин, рибофлавин, ниацин, фолиева киселина и витамините B6 и B12, също могат да се открият в освежаващото лакомство. В по-малки количества се съдържа и витамин K, който е важен фактор по отношение на кръвосъсирването.

Сладоледът е храна с богато съдържание на мазнини, тъй като в състава му влиза пълномаслено мляко. Трябва да се има предвид, че тези мазнини са наситени с високи нива на холестерол, а когато нивата му в кръвта са високи, има риск от натрупване на мастни депа в артериите, което може да доведе до развитие на сърдечни болести и инсулт.

Всеки сладолед съдържа допълнителни съставки, които го правят по-вкусен и апетитен, но в същото време влияят на състава и енергийната стойност. Това са какао, ядки, плодови концентрати, подсладители, сиропи... И именно тези добавки (а не самата основа за сладолед) го правят повече или по-малко висококалоричен.

Сладкото изкушение и диетите

Ако се придържате към конкретен хранителен режим, трябва да сте наясно, че фунийка сладолед веднъж седмично няма да наруши диетата ви. Но ако постоянно броите калории, най-добре е да изберете сладолед с мляко, а не сметана (или в краен случай с обезмаслена сметана) и без добавки.

Съвременните производители все повече заменят рафинираната захар с безобидната стевия, която е 130 пъти по-сладка от обикновената захар, но безвредна за организма. Съществува обаче мнение сред диетолозите, че въпреки качествата си стевията не удовлетворява нашата нужда от захар. И след като сте хапнали такъв сладолед, много вероятно е да поискате веднага да повторите. 

Кой да го измисли, ако не китайците

За произхода на любимото ледено лакомство - сладоледа, може да се спори дълго. Но мястото, където се смята, че се появил още в древността, е Китай. Китайските императори били първите хора, за които е известно, че са яли сладолед. Те смесвали сняг и лед, донасяни от планините, и прибавяли в сместа портокали, лимони и зрънца от нар, а също така вино и мед. Европа научила на замразения десерт през 13. век от известния пътешественик Марко Поло (1254-1324), който донесъл от Китай в Италия рецепти на плодов сладолед.

Истинският сметанов сладолед бил изобретен при Наполеон ІІІ. Страстта към сладоледа обхванала и немците и австрийците. Париж е и първият град, в който започнали да произвеждат и продават сладолед. През 1676 г.  250 местни сладкари се обединили и създали корпорация за производство на сладолед, но официалната рецепта за приготвянето му се считала за държавна тайна. Само след 100 години във Виена била издадена готварска книга, която съдържала различни рецепти за сладолед.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?