Следвайте ни

Скарлатина повали пет деца за седмица

Пет деца заболяха от скарлатина в Пловдивско от  13-19 септември. За това информираха от Регионалната здравна инспекция. От тях три са от Пловдив, а останалите от областта, като всички малчугани са в предучилищна възраст. За сравнение през изминалата седмица не е имало нито един случай.

Скарлатината е бактериална инфекция, която най-често засяга малките деца. Симптомите се изразяват в повишаване на температурата, зачервяване на гърлото, подуване на жлезите и появата на обрив. Езикът обикновено е обложен в бяло с червени петънца, под които след обелване се разкрива яркочервена , с цвят на ягода повърхност. За лечението на скарлатината се  предписват обезболяващи средства и антибиотици, които да предотвратят евентуални усложнения, свързани със сърцето, бъбреците и други органи.  

През изминалата седмица двама души са заболели от менингити, срещу нито един от 6 до 12 септември.

За периода са регистрирани 54 случая на чревни инфекции срещу  73 случая  за предходната седмица, а заболелите от варицела са съответно 8 и 10. Няма ухапана от кърлежи.  За периода в Имунизационния кабинет  са ваксинирани 7 клиенти след препоръки на лекари. През Кабинета за анонимно изследване за СПИН са преминали 32 клиенти, които са узнали своя ХИВ статус.

Румен Златански

Репортер - екип "общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?