49

Скаридите - кралиците на лятната трапеза

Морският деликатес е източник на протеини и мощен афродизиак

Скаридите са един от най-предпочитаните морски деликатеси. Те са храна с висока хранителна плътност. Източник са на йод, който не се среща в много продукти. Има и мнения, че скаридите не са особено здравословни поради високото съдържание на холестерол.

Скаридите, най-вече кралските, са сред най-предпочитаните морски дарове. Вкусът на тези кралици на лятото зависи от това по какъв начин са отглеждани. Суровите скариди са кафяви, сиви или сини, а кулинарно обработените - розови или бели. Месото им е плътно и ароматно. Класифицират се по големина - по-големите са по-скъпи, затова кралските скариди са с най-висока стойност.

Скаридите са богати са на витамините В3, B12 и Е и на минералите желязо, магнезий и фосфор. Ценен източник на протеини и цинк, но имат високо съдържание на холестерол.

Хранителни стойности в 100 г скариди: 106 ккал; 20 г белтъчини; 2 г мазнини; 1 г въглехидрати; 152 мг холестерол.

Порция от 100 г скариди покрива около 70% от дневната потребност от изключително важния минерал селен, който участва в синтеза на молекулата на ДНК, съхраняваща наследствената информация, и съвместно с витамините с антиоксидантно действие - С и Е, както и с каротеноидите, инактивира свободните радикали, причиняващи раковите и сърдечносъдовите заболявания.

Ползите от тази храна е и в богатството й от антиоксиданти. Основният тип антиоксидант в скаридите е каротеноидът, наречен астаксантин. Той е компонент на водораслите, които се консумира от скаридите. По тази причина скаридите са основен източник на астаксантин. Всъщност този антиоксидант е отговорен за червеникавия цвят на клетките на скаридите.

Редовната консумация на морска флора и фауна увеличава продължителността на живота и съществено намалява риска от злокачествени тумори в организма. Месото от скариди има благоприятен ефект върху състоянието и функциите на храносмилателната система, стомаха и червата.

Жителите на дълбокото море също са полезни за красотата и здравето на нежния пол. Скаридите съдържат селен, витамин Е , който подобрява състоянието на кожата, ноктите и косата.

Морските продукти са известни и с високо съдържание на желязо. То участва в синтеза на червени кръвни клетки и хемоглобин и е необходимо за нормалното функциониране на организма и за предотвратяване на анемия и други заболявания.

Скаридите са страхотен източник на протеини. В Америка се препоръчва в седмицата да има две хранения с морски дарове, ​като се изместят други ястия, които може да не са толкова здравословни.

И не на последно място - скаридите са мощен афродизиак. Високото съдържание на селен, йод, протеин, лизин и витамини в тях нормализира хормоните, подобрява настроението и дава сила. Благодарение на това и мъжете, и жените увеличават сексуалното си желание.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?