Следвайте ни

Шипката - храст с чудодейна сила

viber icon

Обикновената шипка (Rosa canina) е вид диворастяща роза. Тя представлява многогодишен бодлив и силно разклонен храст.

Плодовете (шипки) узряват през есента и са овални, червено-оранжеви, с размер 1-2 cм, месести, пълни с множество мъхести семена.

Расте в гори, край реки, в равнини и планини до 2000 м надморска височина из цялата страна. Среща се в България, Северозападна Африка и Западна Азия, Северна Америка.

Предците ни смятали, че шипката притежава добра магия. Приписвали <210> чудодейна сила, способна да възроди пламъка на чувствата.


Древните гърци са я смятали за символ на жизненост, красота и мир, а за римляните е олицетворявала чистотата на убежденията и верността към дълга. 


Шипката често се споменава в традиционните народностни представи и се използва в обредни практики с медицинска насоченост. Това се свързва с природните <210> качества - здраво жилаво плодно дърво, чиито бодли могат да предпазват. За прът на сватбеното знаме в Родопите деверът и зълвата отсичат шипкова пръчка. За направата на сватбените венци се използва символно сурова шипкова пръчка. В Пиринско не простират пелените на новороденото върху шипка заради поверието, че там се крият самодиви, тъй като под тях самодивите слагали своята трапеза. Ако някой се разболеел от самодивска болест, защото е спал под шипка или друго опасно дърво, до него оставяли питки с мед и босилек, за да умилостивят самодивите.

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?