Следвайте ни

Шест ползи за здравето от бирата

viber icon

Най-предпочитаната напитка за горещите летни дни безспорно е студената бира. Не само това, някои проучвания показват, че ако се консумира умерено, бирата може да бъде полезна за вашето здраве.

 

1. Бирата е по-питателна от другите алкохолни напитки. Всички сме чували за антиоксидантите във виното, но бирата също съдържа много от тях. Специфичните антиоксиданти са различни, тъй като флавоноидите в ечемика и хмела са различни от тези в гроздето, но антиоксидантите са нещо много полезно за нашия организъм. Бирата е много богата на желязо, калций, фосфати и фибри, а и съдържа повече протеините и витамин В от виното.

 

2. Бирата помага на сърцето. Проучванията показват, че умереното пиене на бира ви предпазва от сърдечни пристъпи, инсулти или сърдечни заболявания. Изследванията, оценяващи относителните ползи от виното спрямо бирата и спиртните напитки, предполагат, че умерената консумация на която и да е алкохолна напитка е свързана с по-ниски нива на сърдечно-съдови заболявания.

3. Бирата предотвратява появата на камъни в бъбреците. Доказано е, че мъжете и жените, които пият умерено количество бира, са намалили риска от развитие на камъни с 41%. Бирите, които съдържат много хмел са богати на фитохимикали, благоприятстващи здравето на бъбреците.

4. Бирата понижава лошия холестерол. Разтворимите фибри в бирата спомагат за намаляване на LDL или “лошия” холестерол. Увеличаването на приема на разтворими фибри има многобройни ползи за здравето, включително насърчаването на здравословни нива на кръвна захар и холестерол в кръвта. Тъй като обаче алкохолът пречи на способността на организма да абсорбира витамини и минерали, възможно е да намали изгарянето на натрупани мазнини в организма.

5. Бирата укрепва и спомага за изграждането на по-здрави кости, поради високото си съдържание на силиций. Хранителният силиций в разтворимата форма на ортосилициевата киселина (OSA) може да е важен за растежа и развитието на костите и съединителната тъкан и да помогне за намаляване на риска от остеопороза.

6. И последно, но не и по важност - бирата помага за намаляване на стреса. Учените са установили, че две чаши бира на ден могат да намалят свързания с работата стрес или безпокойство.

Въпреки това, постоянното консумиране на алкохол може да донесе повече вреда, отколкото полза, затова не прекалявай, припомнят от fakti.bg. Консумирайте с мярка и удоволствие!

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?