1553

Шепа боровинки на ден ни подмладяват

Представяме ви поредицата "Стоте суперхрани на България" на професор Мермерски.

 

Шепа боровинки на ден може да се превърне в еликсир за вечна младост. Дребните лилави плодчета са кралете на антиоксидантните храни, а знаем, че те защитават тялото от свободни радикали, които са нестабилни молекули и могат да увредят клетките и да допринесат за стареене и заболявания като рак.

Счита се, че една група флавоноиди, по-специално - антоцианини, е отговорна за голяма част от полезните ефекти върху здравето на тези плодове. Доказано е, че боровинките директно повишават нивата на антиоксиданти в тялото, намаляват и увреждането на ДНК, което е част от причината да остаряваме. 

Мощният антиоксидантен плод оказва благотворно влияние върху кожата. Заради високото съдържание на витамин С е основен фактор за изграждането на колаген. Затова редовната им консумация може 

да помогне за намаляване на признаците на стареене, бръчки, старчески петна и акне.

Антиоксидантите в боровинките са силно свързани и с намалените нива на окислена LDL. Това прави боровинките много добри за сърцето, регулират и кръвното налягане. Доказано е, че ежедневната порция от 50 грама на ден намалява LDL окисляването с 27% за осем седмици при хора със затлъстяване. В осемседмично проучване затлъстелите хора, които са имали висок риск от сърдечно заболяване, отбелязват 4-6% понижение на кръвното налягане след консумация на 50 грама боровинки на ден.  

Малките плодчета са богати още на витамин В комплекс, витамин Е, витамин А, селен, цинк и желязо и могат сериозно да засилят имунната система и да предотвратят инфекциите. При треска и простуда е добре да се пие прясно изцеден 100-процентов сок от синя боровинка.

Синята боровинка е ценна като антимикробно средство, тъй като съдържа вещества като танин, флавоноиди, органични киселини, сребро и съединителна тъкан. Тези вещества много помагат на стомаха и червата да се преборят с вредните микроорганизми.

Сокът от сините плодчета действа диуретично, помага и при анемии 

Инфекциите на пикочните пътища (UTIs) са често срещан проблем за жените. Широко известно е, че сокът от червена боровинка може да помогне за предотвратяване на тези видове инфекции. Тъй като боровинките са тясно свързани с червените боровинки, те се хвалят с много от същите активни вещества като сок от червена боровинка. Тези вещества се наричат антилепила и помагат да се предотврати свързването на бактерии като E. coli към стената на пикочния мехур.

Пресните плодове и сокове от това растение са способни да се преборят дори с дизентерийния бацил.

Боровинките могат да помогнат за поддържане на мозъчната функция и подобряване на паметта. Оксидативният стрес може да ускори процеса на стареене на мозъка, като се отразява негативно върху мозъчната функция.

Според проучвания върху животни, антиоксидантите в боровинките могат да засегнат области от мозъка ви, които са от съществено значение за интелигентността. Антоцианините в боровинките могат да имат антидиабетно действие. Този плод осигурява умерени количества захар в сравнение с другите плодове. Една чаша (148 грама) съдържа 15 грама захар, което се равнява на малка ябълка или голяма портокал. 

Антидиабетният ефект се постига както с боровинков сок, така и с екстракт

Любопитно за червената боровинка пък е, че семената й съдържат ценни растителни масла. Тя е особено ценена заради съдържанието си на бензолова киселина. Тя е силен природен консервант, благодарение на който плодовете могат да се съхраняват пресни почти цялата зима. Тя влияе на развитието на болестотворни бактерии, затова червената боровинка действа като антибиотик.  

Който и вид да изберете - синя или червена боровинка, те са невероятно здравословни и питателни. Засилват здравето на сърцето, мозъчната функция и много други аспекти на вашето тяло. Те са сладки, цветни и супер вкусни, независимо дали ще ги консумирате пресни, или замразени.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?