1553

Серум с витамин С – задължителен за всяка кожа

Да, имате нужда от серум с витамин С в рутинната си грижа за кожата. Вероятно сте чували за вълшебната съставка или може би дори сте си играли да я тествате, но знаете ли, че тя също така е любима на дерматолозите и те постоянно я препоръчват на клиентите си?

Витамин С е една от най-универсално ефективните и добре изследвани активни съставки в грижата за кожата. Без значение какъв тип проблеми имате – хиперпигментация, зачервяване, фини линии, липса на стегнатост – витамин С ще доведе до някои впечатляващи подобрения във външния вид, след като се ангажирате с ежедневното му прилагане, пише "Тялото".

Какво представлява витамин С?
Точно като витамин С, който приемате, за да предотвратите болести по време на грипния сезон, витамин С в грижата за кожата действа като мощен антиоксидант срещу свободните радикали в околната среда, които се стремят да опустошат лицето ви. Той се използва за изсветляване на кожата, избледняване на тъмни петна, останали след пъпки и установяване на по-равномерен тон на кожата.

Как точно прави това? Видимите ефекти от оксидативния стрес – състояние, в което кожата ни изпада, когато няма достатъчно антиоксиданти, за да се бори с щетите, причинени от свободните радикали – могат да се проявят като пожълтяване на кожата, зачервяване и като цяло неприятно чувство. Свободните радикали се образуват, когато нашите клетки се сблъскат с увреждащи агенти в околната среда, като замърсяване на въздуха, емисии от превозни средства, цигарен дим, мръсотия и UVA/UVB лъчи.

 

Ползи от витамин С за кожата
Обширният оксидативен стрес може да отслаби защитната бариера на кожата и следователно да ускори стареенето, както и хиперпигментацията, причинена от белези след акне или увреждане от слънцето.

Витамин С не е просто мощен локален антиоксидант – това е една от универсалните активни съставки, тъй като стимулира производството на колаген в кожата и е естествено противовъзпалително средство. Това е особено добра новина за хората, които страдат от акне, склонни са към омазняване или поява на черни точки, както и за тези, които искат да се борят със стареенето.

Другата хубава новина е, че витамин С може да се използва от всеки. Определено има няколко неща в грижата за кожата, без които можете да живеете, но ако се фокусирате върху запазването на младолик вид, успокояване на зачервяването и възпалението, избледняването на тъмните петна или просто искате блясък, наистина не трябва да пропускате употребата на витамин С.

Как да изберете серум с витамин С?
Витамин С е изненадващо сложен за формулиране по начин, който гарантира неговата ефективност. Активните съставки, необходими за направата на мощен серум, са изключително чувствителни към окисление и излагане на светлина, така че опаковката на тези продукти е също толкова важна, колкото и самият продукт.

Някои от най-популярните форми на витамин С в грижата за кожата са аскорбинова киселина, магнезиев аскорбил фосфат, натриев аскорбил фосфат и аскорбил тетраизопалмитат. Ако разглеждате списъка със съставките на продукт с витамин С и нито една от гореспоменатите не присъства в първите няколко съставки, значи продуктът не е достатъчно мощен, за да покаже резултати.

Аскорбиновата киселина е най-често използваното производно на витамин С, но с pH 3.5 тя е и най-киселият вид. Повечето типове кожи могат да я понасят, но ако сте особено чувствителни, тогава помислете за формули с някоя от другите форми на витамин С. Важно е да запомните, че ще ви отнеме повече време, за да видите желаните резултати.

В идеалния случай вашият серум с витамин С ще бъде опакован в херметически затворен контейнер с помпа, която е или непрозрачна, или бутилка с кехлибарен оттенък, за да се избегне окисляване и излагане на светлина. Много серуми с витамин С идват с апликатори за пипети, които, за съжаление, позволяват ежедневно излагане на въздух. Въпреки че това не е идеален вариант, не означава непременно, че продуктът е лош.

При всеки серум с витамин С е важно да се разбере, че има срок на годност. Обърнете внимание на характеристиките на вашия серум, когато започнете да го ползвате за първи път. След като той промени цвета, текстурата, миризмата или стане мътен, трябва незабавно да преустановите употребата. Това са признаци на окисление и изтекъл срок на годност. Серумите с витамин С обикновено имат срок на годност от около шест месеца до една година след отваряне.

Как да използвате серум с витамин С?
Тъй като агресорите от околната среда, които създават свободни радикали, обикновено се срещат през деня, витамин С често се препоръчва за включване в сутрешните процедури. Може да го използвате и вечер, но е вероятно да взаимодейства отрицателно с други съставки, които обикновено се включват в нощната рутинна грижа, като ретинол или алфа-хидрокси киселини. Не е необходимо да прилагате серум с витамин С два пъти на ден.

След почистване, тонизиране и хидратиране с есенция или друг серум, нанесете серум с витамин С, след което завършете с овлажнител и слънцезащитен крем. Има много причини, поради които трябва да носите UVA/UVB защита всеки ден, но слънцезащитен продукт и витамин С наистина са две зрънца в една шушулка – те работят за намаляване на ефектите от оксидативния стрес върху кожата.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?