4232

Сега им е сезонът! Яжте тиквички за подмладяване и здраве

Тиквичките са сред най-любимите храни на българите. Според легендата този зеленчук е подарен на хората от боговете. Жената на рибар отправила молба да й дадат зеленчук, който да е мек като риба, да има цвета на морето в лунна нощ и да е със здрава кора като корубата на костенурка.

Тази невероятна история само потвърждава изключителните качества на този зеленчук, който е не само вкусен, но и много полезен. Любопитно е, че от ботаническа гледна точка тиквичките се квалифицират като плодове.

Произхождат от Централна Америка, откъдето по-късно се разпространяват по целия свят. Обикновено се берат, когато достигнат дължина между 10 и 20 см. Срещат се няколко разновидности, както и варират в различни цветове - от наситеножълто до тъмнозелено.

В тиквичките се съдържат: витамин А, витамин С, витамин К, витамин В6, витамин В1, манган, фибри, калий, магнезий, фолат, фосфор, желязо и цинк.

Смята се, че тъмнозелените са с по-високо съдържание на хранителни вещества, макар че всички видове носят редица ползи за здравето. Според диетолозите те са подходящи за поддържането на добро тегло. Могат също така да забавят стареенето. Макар това да е естествен процес, той се подпомага от активността на токсините, свободните радикали и възпаленията в тялото, на които то е изложено през годините. Храните, съдържащи антиоксиданти и противовъзпалителни свойства, имат способността да забавят стареенето. Тиквичките са богати на антиоксиданти и противовъзпалителни фитонутриенти, които помагат на тялото да се бори със свободните радикали и възпаленията.

Тъй като този зеленчук е богат на калий, той също така може да помогне за понижаване на кръвното налягане.

Ниският гликемичен индекс и съдържанието на въглехидрати в тиквичките ги правят благоприятна опция за хората, които трябва да регулират нивото на кръвната захар. Тя осигурява стабилно освобождаване на енергия, без да предизвиква бързи скокове на кръвната захар.

Как да изберете най-вкусните и подходящи за готвене

Когато избирате тиквички, вземете незрели. Зрелостта на тиквичката може да разберете по кората. Когато тя е дебела, то те са презрели. Младите и свежи зеленчуци са с тънка и гладка кора и няма наранявания по нея. Тяхната кора е деликатна и колкото и малки да са нараняванията по нея, могат да доведат до по-бързото разваляне на тиквичката.

Също така избирайте тиквички, които не са много големи. Най-добре е да тежат около 100-200 грама и да са с дължина около 15-20 см.

При избора им освен на приятния млечен зелен цвят обърнете внимание и на стъблото. То трябва да е леко бодливо и влажно. Това показва, че тиквичките са свежи.

Цветовете са истинско чудо в гурмета

Цветовете от тиквички са красиви, обагрени в преливащи оранжево-жълти нюанси. Корите също са годни за консумация, както и самите тиквички. Използват се в кулинарията, където съпътстват различни ястия. Те са високо ценен деликатес, характеризиращ се с леко сладък бадемов вкус. Използват се в гурме кулинарията за декорация, акценти и специалитети. Консумират се сурови или готвени - пълнени, панирани и т.н. А може и да се изсушат и ползват за чай, украса или готвене.

Цветовете на тиквичката са добър източник на витамини и микроелементи, омега-3 мастни киселини, цинк и протеини, фолиева киселина.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?