4232

Сега е сезонът на вкусния плод: Яжте ягоди за красив тен и здрави зъби

Една шепа от тях ни осигурява цялата дневна нужда от витамин C, който бори стреса, особено при подрастващите 

Храните и напитките, които консумираме всекидневно, оказват влияние върху цвета на усмивката ни. За да не броите обаче изпитите чаши кафе, хапвайте повече ягоди. Особено през май и юни, когато им е сезонът. Примамливият външен вид, свежият аромат и сладкият вкус ги нареждат сред най-предпочитаните плодове, а и носят много ползи за здравето. 

Една чаша ягоди може да ни осигури цялата дневна нужда от витамин C. Проучвания показват, че по време на стрес точно този витамин помага да намалим кръвното налягане, особено при подрастващите.

Калият в този плод предотвратява загубата на костно вещество, тъй като запазва стойностите на калция в костите и ги предпазва от по-лесно счупване с напредване на възрастта. Установено е, че ягодите имат изключително благотворен ефект върху укрепването на зъбите. Освен това съставките им придават на кожата ни свеж и сияен тен. Тези червени изкушения понижават риска от сърдечносъдови заболявания, като стабилизират кръвното налягане и понижават нивото на лошия холестерол.

Ягодите се използват широко в кухнята. От тях се приготвят вкусни сладоледи, ароматни конфитюри, желета, сиропи, сладкиши. Често се използват и в лекарствата за деца заради богатия аромат, вкус и цвят.  

В момента на пазара е пълно с този сладък плод, но за да сте сигурни, че ще блеснете в кухнята, трябва да изберете най-сладките и здрави плодове, като избегнете "пластмасовите". Първо обърнете внимание на цвета. Зрелите ягоди трябва да са яркочервени и гланцирани. Ако по тях има зелени или бели участъци, не ги купувайте. Те никога няма да узреят, след като са откъснати. 

Избягвайте плодчетата, които нямат венчелистчета. Те и листата трябва да са свежи и зелени. Най-сигурният знак за зрялата ягода е сладкият аромат, но семената също са важен показател - колкото по-далеч разположени и по-дълбоко заложени в плодовете, толкова по-сладки са ягодите. 

Много важно е да ги съхранявате правилно. Първо, трябва да знаете как да ги почистите, за да ги съхраните по-дълго време и да сте сигурни, че сте отстранили всякаква мръсотия от повърхността им. Въпреки че изплакването на ягодите под течаща вода е най-лесният начин, понякога не е достатъчен. Най-доброто решение е, като ги накиснете за кратко в подсолена вода, казват специалисти по храненето. Солта притежава абразивни качества, които могат спокойно да се използват за премахването на повърхностна мръсотия и замърсители. В съчетание с водата тя успява да разгърне потенциала си, свързан с почистващите й свойства. Освен това употребата й няма да промени вкуса на плодовете.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?