1939

Седенето по 8 часа на ден ще ви донесе неочаквани проблеми със...

Седите ли за дълги часове всеки ден, работейки на бюро или гледайки телевизия? Тогава сте изложени на риск от депресия.

Изследването на Lancet Psychiatry в Обединеното кралство установило по-голям риск от депресия при младежи заради дълги часове на седене и по-малко физическа активност.
60 минути ходене или всяка друга лека активност ежедневно при деца на 12-годишна възраст може да намали риска от депресия с 10%, когато те станат на 18 години.

Изследователите забелязали, че 60 минути без движение всеки ден при деца на възраст 12, 14 и 16 години водят до депресия 1.1%, 8% или 10.5% от времето, когато те ще навършат пълнолетие.
По-голямото количество заседнало двигателно поведение и през трите възрасти повишава общия резултат на депресия с 28,2% до 18-годишна възраст.

Увеличаването на леката физическа активност ежедневно и през трите възрасти понижава резултата от депресия съответно с 9,6%, 7,8% и 11,1%.

Авторите на изследването подчертават, че невинаги интензивната физическа активност е полезна за психичното здраве. Вместо това всяка лека дейност, която може да намали часовете на седене, със сигурност подобрява както физическото, така и психическото здраве, пише  mila.bg.

Аарон Кандола и неговият екип провели това проучване върху подрастващите, защото продължителното седене може да доведе до отрицателни резултати от психичното здраве при порасналите индивиди.

Едно такова проучване изследва връзката между депресията и цялостното време на седене и физическата активност при възрастни от Южна Корея.
Резултатите показали, че седенето в продължение на 8 часа и повече е свързано с по-висок риск от мащабно депресивно разстройство.

Но това ново британско проучване е категорично, че не само възрастните и работещото население, което седи дълги часове, са предразположени към депресия, но и юношите също.

Как продължителното седене причинява депресия, все още не е ясно.

Изследователите казват, че има нужда от повече надлъжни изследвания, за да се измери дългосрочното въздействие на заседналия ни начин на живот и точния механизъм на депресия, причинен от него.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?