3906

Съветите на д-р Тея Александрова за въвеждане на водата при бебета

Д-р Теа Александрова завършва медицина с отличие през 2018 г. Работи в отделението по педиатрия и в спешения педиатричен кабинет към УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ от началото на 2019 г., както и в отделение за Ковид-19 за деца в същата болница през 2020 г. От лятото на 2020 г. създава Инстаграм профил @mamadoc.bg, в който споделя полезна информация относно отглеждането на деца, както и съвети за бързо справяне с възникнали медицински състояния. Вярва, че информираността е най-важният ключ за осъзнато и спокойно родителство. Именно това я мотивира да споделя информация, която често остава неясна за родителите, в Инстраграм канала си.

 

Винаги се консултирайте с вашия педиатър, преди да въведете твърда храна на вашето бебе, особено ако имате някакви притеснения или въпроси. Те могат да предоставят персонализирани насоки въз основа на специфичните нужди и развитие на вашето бебе.

Въвеждане на вода: Водата е основен елемент за всички живи същества, включително бебетата. Въпреки това е важно да се отбележи, че през първите шест месеца от живота си бебетата обикновено получават цялата необходима хидратация от кърмата или формулата. През този период водата обикновено не е необходима, тъй като даването на вода на малко бебе всъщност може да бъде вредно и потенциално да доведе до водна интоксикация или да наруши електролитния баланс на бебето.

Бебетата до 6-месечна възраст трябва да получават само кърма или адаптирано мляко, за да задоволят своите хранителни нужди и хидратация. Водата може да се въведе на бебетата, след като започнат да ядат твърди храни, обикновено около 6-месечна възраст. На този етап можете да предложите малко количество вода в чаша или бутилка, особено по време на хранене.

Ако бебето ви изглежда изключително жадно или е в горещ климат, консултирайте се с вашия педиатър за насоки относно осигуряването на малки количества вода. Винаги следвайте стриктно техните препоръки. Твърде много вода може да бъде вредно за деликатната система на бебето. Освен това може да ги накара да се чувстват сити, което води до намаляване на приема на кърма или адаптирано мляко, което е от решаващо значение за техния растеж и развитие.

Ако все пак давате вода на вашето бебе, уверете се, че водата е чиста и безопасна за консумация. Винаги се консултирайте с вашия педиатър, преди да въведете вода в диетата на вашето бебе. Те могат да ви дадат конкретни насоки въз основа на индивидуалните нужди и обстоятелства на вашето бебе. Чистата вода е от съществено значение за бебетата, тъй като тяхната имунна система все още се развива и те са по-податливи на неблагоприятните ефекти на замърсителите. Изберете вода, обозначена като подходяща за приготвяне на адаптирано мляко за кърмачета. Проверете етикета, за да се уверите, че отговаря на указанията за пречистена или дестилирана вода. DEVIN Изворна, например, се препоръчва от Българска педиатрична асоциация за редовна консумация от бременни, бебета и малки деца.

Важно е да използвате вода с ниски нива на флуорид, тъй като прекомерният прием на флуорид може да доведе до зъбна флуороза при кърмачета. Подходящото ниво на флуорид във водата за бебета е важно съображение, тъй като прекомерният прием на флуорид може да доведе до състояние, наречено зъбна флуороза, което засяга външния вид на зъбния емайл. За да се предотврати това, Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) и Американската дентална асоциация (ADA) препоръчват следните указания за нивата на флуор в питейната вода за кърмачета:

Оптимални нива на флуорид: Препоръчителното оптимално ниво на флуорид в питейната вода за кърмачета обикновено е между 0,7 до 1,2 милиграма на литър (mg/L) или части на милион (ppm).

Когато използвате бутилирана вода за вашето бебе, особено за приготвяне на адаптирано мляко, уверете се, че съдържанието на флуор е в препоръчителния диапазон. Някои марки бутилирана вода изрично посочват, че са подходящи за употреба от бебета, с ниски нива на флуорид. Важно е да се постигне баланс между осигуряването на достатъчно флуорид за здравето на зъбите и избягването на прекомерен прием на флуорид, който може да доведе до зъбна флуороза. Консултацията с вашия педиатър или здравен специалист може да ви помогне да вземете информирани решения относно подходящия прием на флуор за вашето бебе въз основа на вашите специфични обстоятелства и нивата на флуор в местното водоснабдяване.

Съхранявайте приготвената вода в чисти, стерилизирани съдове с капак, за да предотвратите замърсяване. Уверете се, че контейнерите не съдържат BPA и са подходящи за съхранение на течности за бебета. Винаги се консултирайте с вашия педиатър или здравен специалист за насоки относно най-добрите възможности за вода за вашето бебе, особено ако имате притеснения относно качеството на водата във вашия район. Те могат да предоставят конкретни препоръки въз основа на индивидуалните нужди на вашето бебе и всякакви местни проблеми с качеството на водата.

Когато се говори за здравословна хидратация, DEVIN Изворна е перфектният избор, тъй като може да се консумира без ограничение (не е необходимо организмът да си почива през определени периоди). DEVIN Изворна се препоръчва от Българска педиатрична асоциация за редовна консумация от бременни, бебета и малки деца. DEVIN Изворна е чиста вода натурална вода от извор в Западни Родопи на 1338 м н.в., с балансирана алкалност от 7,7 pH, приятен мек вкус и постоянен състав. Това я прави подходяща за консумация от всички членове на семейството дори и от новородени.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?