Следвайте ни

Съветът на специалиста: Кога може да кашляме в лакътя

viber icon

Кашлянето в лакътя помага срещу разпространението на COVID-19, но единствно при едно условие - ако сме с дълги ръкави. Този метод обаче отстъпва по ефикасност на прикриването на устата с длан, съобщи Daily Mail, позовавайки се на индийски учени. Причината е, че когато устата се прикрива с гол лакът, носът обикновено остава свободен и така се разпръскват повече капчици. Най-ефикасно капчиците се спират от маски, дори и обикновени.

Учени от Индийската организация за космически изследвания създадоха модел на движението на пръските от кашлица при различни сценарии за прикриване на устата. Те са взели предвид факта, че гъстотата на капчиците и температурата са свързани, а пръскате от кашлица обикновено са по-топли от околната среда. Специалистите са визуализирали промените в гъстотата на капчиците, разпръсквани от петима доброволци. Така изчислили движението на пръските, предава БТА.

Най-ефикасни за намаляване на хоризонталното разпространение на пръските се оказват медицинските маски N95. Те намаляват първоначалната им скорост до 10 пъти, така че да останат на разстояние от 10 до 25 сантиметра. При непокрита уста пръските достигат до 3 метра, но дори обикновена маска за еднократна употреба може да намали това разстояние на 50 сантиметра.

Мнозина мислят, че използването на лакътя е по-любезно от кашлянето в дланта. Голият лакът обаче никога не прикрива носа.

Учените се надяват изследването им да реши споровете дали обикновените маски са ефикасна преграда срещу коронавируса и напомнят, че те трябва да се използват едновременно със спазването на дистанция.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?