Следвайте ни

Самуел Ханеман - бащата на хомеопатията

viber icon

Хомеопатията е терапия, която стимулира и регулира собствените лечебни сили на човешкото тяло. С избора на правилното лекарство едновременно се повлиява организмът на три нива - физическо, умствено и емоционално. Баща на хомеопатията е д-р Самуел Ханеман (1755 - 1843 г.). Той формулира основния закон на този метод като „Similia similibus curentur“ („Подобното се лекува с подобно“). Този принцип на подобието изразява идеята, че една субстанция, която предизвиква определени симптоми при здрав човек, може да излекува същите при страдащ от дадено заболяване.  

У нас право да практикуват хомеопатия имат само получилите медицинско образование. По света тя набира все по-голяма популярност. За ефективността могат дълго да говорят не само лекарите и фармацевтите, но и милионите пациенти, майките с малки деца, страдащите от хронични заболявания, които години наред са търсили решение на проблемите си чрез методите на конвенционалната медицина, но без успех. Причината за подобни неуспехи обикновено е, че в медицината е прието различни заболявания да се лекуват от различни специалисти и често не се прави връзка между отделните симптоми на пациента. Докато хомеопатията разполага с холистичен подход, каквато е и идеята на Ханеман - че човекът трябва да се лекува цялостно, защото тялото не е просто сбор от отделни органи.

За хомеопатите е основополагаща връзката между емоциите, ума и тялото. Прегледът при лекар хомеопат включва не само споделяне на информация за острите симптоми, но цялата история на заболяванията на пациента, емоционалните сривове, тежки житейски моменти, предпочитанията за храна, различни навици и др. За да помогне на своя пациент, хомеопатът се запознава в детайли с характера му, семейната среда и отношението му към света и хората.  

Какви проблеми решава хомеопатията? Днес много потребители използват ежедневно например Arnica (при травми), Belladonna (за сваляне на висока температура), Thuja (при ваксиниране), Apis (при ухапване от насекоми) и др. Хомеопатията е емпирична медицина, подходяща за употреба от всички в семейството. Страхувате се от летене, паяци и змии? Или страдате от зъбобол винаги по едно и също време на годината.  Споделете го задължително с лекаря хомеопат. Колкото повече детайли от вашия живот познава, толкова по-лесно ще намери точното лекарство за вас.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?