2374

Самотата състарява повече от пушенето

Самотата и чувството за нещастие ни състаряват повече от вреден навик като тютюнопушенето. Това е заключението, направено от американски и китайски изследователи в рамките на международното изследване "Дълбоко дълголетие". Резултатите от него са публикувани в списание Aging-US.

Според авторите на труда всяка терапия против стареене трябва да се фокусира не само върху физическото, но и върху психическото здраве. Изследователите са измерили влиянието на самотата, неспокойния сън или чувството на неудовлетвореност върху скоростта на стареене при 11 914 възрастни китайци. За тази цел са измерени 16 биомаркера в кръвта, които показват степента на биологично стареене.

Физическите показатели за стареене включват измерване нивата на кръвното налягане, сърдечен ритъм, цистатин С (човешки плазмен протеин), индекс на телесната маса и спирометрия - обем на вдишания и издишания въздух.

Установено е, че психологическите фактори, като чувство на нещастие или самота, добавят средно 1,65 години към биологичната възраст, а кумулативният ефект надхвърля този, предопределян от фактори като пол, район на живеене, достъп до здравни услуги, семейно положение и тютюнопушене. Свързаните със здравето физически фактори като сърдечносъдови заболявания и други хронични заболявания също ускоряват стареенето с поне 2 години.

Учени от университета в Минесота установиха, че дългата социална изолация може да причини физическа болка и да окаже продължително деструктивно въздействие върху човешкия организъм, съобщава сайтът на Американската асоциация за сърдечно здраве.

В зависимост от общото състояние на организма самотата ускорява "износването" на мозъка и на другите вътрешни органи. Тя увеличава вероятността от смърт с 50-70 процента.

Социалната изолация може съществено да повиши риска от високо кръвно налягане и прави хората по-агресивни. Смъртността от самотата е сравнявана от медиците с болестите на сърцето. Статистиките сочат за сходни данни - хората с подобни оплаквания умират 3,5 пъти по-често в сравнение с останалите.

На социална изолация са подложени всички възрастови групи и от нея страдат хора от 20- до 80-годишна възраст.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?