3906

Самотата и изолацията увеличават риска от ранна смърт

iStock/Getty Images

Ако сте самотни или социално изолирани, рискът от ранна смърт може да е по-висок, сочи мащабно проучване.

Проведени са много изследвания на връзките между социалната изолация, самотата и риска от ранна смърт, но някои резултати са противоречиви или смесени, според статията, публикувана през юни
2023 г. в списание Nature Human Behaviour. Тези противоречиви резултати може да се дължат на това, че изследванията се фокусират само върху определена група или регион, каза Турхан Канли, професор по интегративна неврология в катедрата по психология в нюйоркския университет "Стоуни Брук", съобщи Си Ен Ен.

Този документ представлява метаанализ на 90 проучвания, които са изследвали връзките между самотата, социалната изолация и ранната смърт сред повече от 2 милиона възрастни. Участниците в проучването са били наблюдавани в продължение на шест месеца до 25 години.

Хората, които са изпитвали социална изолация, са имали 32% по-висок риск от ранна смърт по каквато и да е причина в сравнение с тези, които не са били социално изолирани. Участниците, които са съобщили, че се чувстват самотни, са били с 14% по-застрашени от ранна смърт в сравнение с тези, които не са съобщили за това.

Изследването "ни дава още по-голяма увереност" за значението на социалната изолация и самотата като независими рискови фактори за преждевременна смърт, каза Джулиан Холт-Лунстад, професор по психология и неврология в университета "Бригам Йънг" в Юта.

Социалната изолация, както е дефинирана в проучването, се появява, когато някой има обективна липса на контакт с други хора и може да включва ограничена мрежа или да живее сам. 

Самотата, от друга страна, се отнася до субективния дистрес, който хората изпитват, ако има несъответствие между качеството на социалните взаимоотношения, които те действително имат, и това, което искат, според мета-анализа. Човек в тази ситуация може да чувства, че връзките му са незадоволителни, ако не удовлетворяват потребностите му от връзка или интимност, казва Антъни Онг, професор по психология и директор на Центъра за интегративни науки за развитието и лабораториите за човешко здраве в университета "Корнел" в щата Ню Йорк.

"Американците прекарват все повече време в изолация и въпреки това не го възприемаме като опасност - особено ако е по техен избор. Хората приемат, че е нормално и дори добре да сме изолирани, ако не се чувстваме самотни. И все пак тези данни потвърждават и разширяват предишни данни, които документират риска, свързан със социалната изолация, независимо от и независимо от самотата", каза Холт-Лунстад

Самота и изолация в организма

„Социалната изолация или самотата могат да се считат за форма на стрес“, каза Канли.

"Всички ние може да се чувстваме самотни от време на време, но когато това чувство е постоянно, то може да действа като форма на хроничен стрес, който е нездравословен. Един от начините, по които това може да се случи, е чрез хормоните на стреса, които оказват неблагоприятно въздействие върху организма", заяви изследователят.

Авторите на проучването са разгледали и връзките между самотата, социалната изолация и смъртността сред хората със сърдечносъдови заболявания или рак на гърдата или дебелото черво, тъй като предишни проучвания са показали, че връзката между социалната подкрепа и здравето може да бъде въпрос на кокошка и яйце, "което може да доведе до порочен кръг, в който лошото здраве кара пациентите да губят социална подкрепа ... с течение на времето, но пациентите обикновено се нуждаят от социална подкрепа повече от общото население", според проучването.

Участниците, които са били социално изолирани и са имали сърдечносъдови заболявания, са имали по-голяма вероятност да умрат по-рано от тези, които не са имали такива заболявания. А при социално изолираните хора с рак на гърдата рискът да умрат от това заболяване е по-висок от този при тези, които не са били социално изолирани.

„Ранната смърт от каквато и да е причина може да е свързана и с начина на живот на хората. Хората, които се чувстват социално изолирани или самотни, са склонни да имат нездравословни навици, като пушене, употреба на алкохол, лоша диета или липса на физическа активност", каза Канли.

Според експертите има няколко фактора, които биха могли да допринесат за това социалната изолация да има по-силно въздействие върху риска от ранна смърт, отколкото самотата.

"Хората, които са самотни, но не са социално изолирани, имат стрес за психичното здраве, но може да са устойчиви на него благодарение на социалните си мрежи" - дори ако тези мрежи не са изцяло такива, каквито някой иска да бъдат, казва първият автор на изследването Фан Уанг, професор по епидемиология в Медицинския университет в Харбин, Китай.

Притежаването на малка социална мрежа или малък или никакъв контакт с външния свят може също така да намали вероятността някой да получи медицинска помощ, ако няма кой да го провери.

"Макар че този метаанализ е важен, тъй като предоставя потвърдителни доказателства за вредните последици от социалната изолация и самотата, съществува неотложна необходимост да се премине отвъд въпросите, свързани с независимите ефекти, към разглеждане на съвместното им взаимодействие", каза Уанг.

Това допълнително проучване ще проправи "пътя към по-задълбочено разбиране и ефективни интервенции", добави той.

Разширяване на социалните връзки

„Хората, които изпитват социална изолация и самота, трябва активно да търсят социална подкрепа“, каза Уанг.

"Мислете за поддържането на социална мрежа като за всяка друга дейност за укрепване на здравето: редовни упражнения, добро хранене, грижа за себе си. Направете култивирането на социалните си връзки приоритет, като не ограничавате случаите, в които казвате "здравей" на някого, само до празниците или като мислите за начини да се занимавате с дейности, които могат да ви разкрият нови кръгове от съмишленици“, заяви Канли.

„Необходими са и стратегии за обществено здраве за справяне със самотата и социалната изолация, включително повишаване на осведомеността“, каза Уанг.

„Разработването на интервенции с помощта на членовете на семейството и обществените мрежи е от решаващо значение. Системата на здравеопазването също трябва да разработи методи за идентифициране на социалната изолация и самотата при пациентите, за да могат здравните специалисти да предоставят подходяща помощ“, добави той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
ПО-ДОБРЕ

ПО-ДОБРЕ

06.02.2024 | 06:06

Вълк единак,отколкото в глутницата,с помияри....!!!

Отговори
1 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?