3906

Съкровищницата на природата: 10-те най-полезни диворастящи билки

В естествения свят има безкрайно разнообразие от растения, много от които имат невероятни лечебни свойства. Диворастящите билки са истинска съкровищница на природата, която може да ни помогне в борбата с различни болести и здравословни проблеми.

Ето 10-те най-полезни диворастящи билки, които трябва да се включат в зелената аптечка за поддържане на здравето и благосъстоянието.

Подбел

Подбелът е често срещано растение с малки жълти цветове. Способен е да подобрява храносмилането и да стимулира отделянето на стомашен сок. Отварата от подбел облекчава мускулните болки, облекчава симптомите на ТОРС, намалява възпалението на венците и облекчава изпотяването на краката.

Зеленика

Зелениката е скромно растение с бледосини цветя. Използва се при диария, туберкулоза, проблеми със зъбите и скорбут. От розовата зеленика се извличат вещества, използвани в химиотерапията.

Градински чай

Растението е с високи лилави цветове. Ползва се за здрава коса, гаргара при възпалено гърло и решаване на проблеми със зъбите. Градинският чай е добър за възпален жлъчен мехур, язва, гастрит и колит, а етеричното масло е полезно при респираторни заболявания.

Жълт кантарион

Той е с малки жълти цветове, което помага при болезнена менструация, храносмилателни разстройства и депресия. Той е естествен антидепресант и седатив. Чай от растението е добър при главоболие, стрес и постоянна умора.

Коприва

Копривата е пълна с витамини и минерали. Действа за добро кръвообращение, облекчава болката и менструалните спазми и насърчава храносмилането. Копривата се ползва външно за лечение на проблеми с кожата и косата.

Пелин

Ползва се при астма, ревматизъм, чернодробни заболявания, анемия и други състояния. Отвара от пелин е подходяща като вода за уста и може да помогне за намаляване на желанието за алкохол.

Невен

Невенът е силен естествен антибиотик, който бори много инфекции. Отварите от него се използват за гаргара при възпалено гърло и лекуват рани и изгаряния.

Риган

Риганът е красиво растение с жълти цветове, което помага при заздравяване на рани, облекчаване на болка и възпаление. Ползва се и като сънотворно и успокоително.

Маточина

Маточината е билка с приятен аромат, която успокоява нервната система, стимулира метаболизма и облекчава главоболието. Полезна е и за пациенти с високо кръвно, тъй като помага за намаляване на налягането.

Сминдух

Сминдухът е билка, която помага за прочистване на тялото и подобряване на метаболизма. Използва се при проблеми със стомашно-чревния тракт, черния дроб и за заздравяване на рани. Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист, пише actualno.com.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-големият проблем на Пловдив, за който искате отговор от кандидатите за кмет?