1553

С тези храни ще живеете дълго и в добро здраве

Всеки, който иска да живее дълъг и здравословен живот, иска да намери магическата формула за постигане на тази цел. Не е толкова лесно, но има някои неща, които можете да направите, за да подобрите шансовете си. „Ако искате да живеете по-дълго, подобрете диетата си и започнете да се движите повече“, каза терапевтът Линда Шиуе пред излизащия в САЩ в. Huffpost.

Поради това е важно да се консумират „храни в естественото им състояние, като пълнозърнести храни, зеленчуци, плодове, риба, яйца и ядки“. Правейки това, казва тя, ние заместваме „ултрапреработените храни“ в нашата диета. Експерти по дълголетие споделиха кои храни е най-добре да включите в менюто си.

Кръстоцветни зеленчуци

Броколите и зелето, включително брюкселското, са мощни източници на енергия, които ви помагат да живеете по-дълго. Това е така, защото те са богати на противовъзпалителни, противоракови и анти-стареещи фитонутриенти, каза д-р Марк Хайман. Те също са важен източник на магнезий, минерали, отговорен за над 600 ензимни реакции, каза той. В допълнение, кръстоцветните зеленчуци са богати на фолиева киселина, витамин B, който е критичен за метилирането на ДНК, процес, който включва и изключва гените за дълголетие. „Няма горна граница за това колко кръстоцветни зеленчуци можете да ядете, но добро правило е да покриете около три четвърти от чинията си с тях“, препоръчва Хайман.

Тъмни листни зеленчуци

Тъмните листни зеленчуци са вид кръстоцветни зеленчуци, но някои експерти по дълголетието ги подчертават като особено важни за дългия живот. Това е така, защото те са пълни с фибри, фолиева киселина, която е важна за здравето на сърцето. Фолиевата киселина може също така да помогне за намаляване на риска от полипи на дебелото черво и да предотврати рак на гърдата, белия дроб и цервикалния рак.

Мазни риби

Дивата сьомга, сардините, аншоата, херингата и скумрията са източници на протеини и омега-3 незаменими мастни киселини. „Яденето на сьомга два пъти седмично е достатъчно, за да се намали рискът от инфаркт, аритмия, инсулт, високо кръвно налягане и повишени триглицериди“, обясни Хайман.

Омега-3 мазнините в рибата също предпазват от възпаление, което е основната причина за всички хронични и свързани с възрастта заболявания.

Пълнозърнести продукти

Тези храни могат да ви помогнат да живеете по-дълго по различни начини. Проучване на Харвардското училище по обществено здраве установи, че пълнозърнестите храни понижават нивата на лошия холестерол, триглицеридите и кръвното налягане. Те могат също така да намалят риска от развитие на сърдечни заболявания, диабет тип 2, метаболитен синдром и някои видове рак.

Екстра върджин зехтин

Това масло е богато на здравословни мононенаситени мазнини, антиоксиданти и полифеноли като олеуропеин. Той е особено полезен за тези, които искат да живеят дълъг живот, тъй като има противоракови, противовъзпалителни, кардиозащитни и неврозащитни свойства.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?