Следвайте ни

С любов към живота без дим

viber icon

Поискахме мнението на различни хора, които преди са пушили традиционни или електронни цигари с течност, след което са избрали да преминат на алтернативния вариант с популярните устройства с нагряване на тютюн.

 

Венелин Иванов, трейдър  

1. Като бивш пушач на традиционни цигари, който премина на бездимните устройства, какви според вас са предимствата им?

-        Пуша този вид бездимни цигари от много време и забелязах няколко съществени разлики. Най-важното за мен е намалената миризма. В моята работа общувам постоянно с клиенти и хора и за мен е важно винаги да остана на ниво, а преди, докато пушех обикновени цигари, това просто нямаше как да се случи с острата, натрапчива и дори отблъскваща миризма на цигарения дим.

2. От колко време използвате този вид бездимни устройства?

-        Използвам тези устройства с нагряване вече над 2 години, като за това време практически не съм се връщал към традиционните цигари.

3. Трудно ли беше в началото да замените традиционните цигари с бездимния продукт?

-         Трудности срещнах само през първите няколко дни. При много пушачи ключов е самият навик, свързан с пушенето и утоляването на никотиновия глад. При бездимните продукти точно тези два компонента са налице, което прави прехода от цигари към подобни революционни устройства практически неусетен.

4. Какво ви накара да прибегнете до бездимните продукти?

-        Дизайнът на устройството ме впечатли, защото е с модерна технология и визия, което го прави удобно за ползване и пасва на много професии. Освен това употребата на тютюн чрез нагряване ми се стори по-малко опасна, защото липсва живо горене с дим, при което се отделят катрани, които са най-опасното при традиционните цигари.

5. Някой близък последва ли вашия пример?

-        Бързо разпространих бездимното устройството сред пушачите в моята компания и някои от приятелите ми също изявиха желание да опитат. На всички казвам, че трудно е само да решиш да смениш цигарите с бездимните устройства с нагряване. Веднъж решиш ли да направиш промяна, е лесно.

Борис Дочев, ИТ специалист 

1. Как точно започнахте да използвате бездимни цигари?

-        Моят съквартирант започна да ползва новите бездимни устройства и беше доволен, че вече в апартамента ни нямаше дим и миризма на цигари. Така, дори и през зимата, тя си пушеше на топло в хола бездимните, докато аз бях заточен на терасата с моите цигари. Така реших и аз да пробвам и вече над година използвам само продукти с нагряване.

2. Кое ви направи впечатление при смяната на цигарите с бездимните устройства?

-        Най-силно забелязах, че кашлицата от цигарите ми намаля, а вече я няма и натрапчивата миризма от цигарения дим по дрехите и дори пръстите на ръцете. Освен това мога да го ползвам в затворени пространства, без да се притеснявам, въпреки че винаги питам околните дали нямат против.

3. Направихте ли сериозен преглед на информацията за продукта преди това?

-        Честно казано, не. За мен беше важно, че бездимният продукт има един сериозен производител, който инвестира сериозно в създаването и развиването на технологията  не само на устройствата, но и произвежда самото изделие, което да бъде алтернатива на цигарите. Знам, че доста хора ползват електронни цигари с течност, но там често липсва информация за производителя на течностите и ефекта от тях.

4. Какви са ползите от бездимните продукти, които намирате в собствения си опит?

-        Харесва ми, че вече не съм част от „прокудените в изгнание“ пушачи на терасата или навън. В компанията ми бяхме едва трима пушачи и редовно ни изпращаха навън за цигара. След като преминах на продуктите с нагряване, и останалите последваха примера ми и успяха да се откажат от цигарения дим.

5. Можем ли да кажем, че продуктите с нагряване имат и социален ефект?

-        Разбира се. Моят приятел Виктор, който остана последният пушач в компанията, също е на крачка от това да остави цигарите, защото вече не му се излиза сам в зоните за пушачи, когато сме на ресторант или заведение.

Венета Иванова, актриса

1. Кога за първи път започнахте да ползвате бездимни продукти с нагряване на тютюн?

-        Започнах да използвам бездимни продукти преди години. Дотогава пушех предимно традиционни цигари, както и електронна цигара с течност в определени моменти. Това се налагаше заради забраната за пушене на закрито, но не ми беше достатъчна,  за да мина изцяло на нея и да спра цигарите.

2. Как взехте решението да смените стандартните цигари с техните алтернативи, които нагряват тютюна без горене?

-        Опитах  от бездимната цигара на приятелка и останах изненадана. Хареса ми вкус​ът и най-вече идеята, че подобен продукт може да замени както традиционните цигари, към които откровено бях пристрастена, така и електронната, която ползвах, когато съм сред хора. А устройствата с нагряване са истинска революция - почистват се лесно, няма дим, няма катран. Е, как да не заменя цигарите и да не премина на тях изцяло?

3. Изпитахте ли трудности в решителната крачка и при смяната на навиците?

-        Така и не изпитах трудности, за които мои приятели ми разказваха. Реших се, защото самата аз чаках подобен продукт. Сега чета за редица инциденти с електронни цигари, но разбирам, че не става дума за тези с нагряване на тютюн, а за течности. Радвам се, че направих правилния избор и избрах продукт, зад който има сериозни научни данни. Убедена съм, че направих правилния избор.

4. Според вас защо бездимните цигари са по-предпочитани?

-        Смятам, че хората ги предпочитат, защото могат да се пушат в затворени помещения, няма дим, не пречат на околните и не оставят след себе си неприятния мирис на цигари. Друг момент е, че не отделят вредните катрани и затова са по-малко вредни от цигарите. Това ги прави предпочитани, особено сред активните пушачи.

6. Знаете ли каква е разликата между електронните цигари, конвенционалните цигари и устройствата с нагряване на тютюн?

-        Имам отговор на този въпрос заради опита ми и с двата вида алтернативни цигари.  При електронните цигари се използват пълнители с никотинова течност,  докато при бездимните продукти - стикове с истински тютюн, които се нагряват. Лично аз се чувствам по-добре с устройствата с нагряване и се радвам, че вече имаме тази алтернатива в България.  

Галя, ПР

1. От три години вече използвате електронна цигара с течност. Как решихте да преминете на подобен продукт?

-        Никога не съм харесвала цигарения дим, който остава по ръцете, намирам го за отблъскващ. Да не говорим за здравословните последици и за мен и околните от дима. През 2015 г. за първи път пробвах електронна цигара от мой познат и ми хареса. Преминах на нея, след като си я поръчах през интернет.

2. В предварителния ни разговор споделихте, че вече близо 8 месеца сте заменили електронната цигара и течността с бездимно устройство с нагряване на тютюн. Къде намирате най-голямата разлика между двете?

-        Първата бездимна цигара опитах в началото на годината в един магазин. По това време вече имах оплаквания, свързани с течността в електронната цигара. Не знаех къде да си намирам качествени течности. В годините съм си купувала никотинова течност и консумативи през всякакви сайтове и магазини, търсех информация по форумите.  Зад бездимните устройства с нагряване стоят световноизвестни компании, които ги произвеждат, има сериозен контрол и много научни изследвания. Самата аз се чувствам много по-добре и по-сигурна, откакто използвам такива устройства, които купувам от лицензирани магазини.

3. Какво се промени в ежедневието ви?

-        Най-вече усещането ми за самия продукт и това, че използвам устройство, което е тествано, проверено и се използва от милиони пушачи в десетки страни. Самият бездимен продукт пък се произвежда по сериозни стандарти, при строги изисквания за контрол на качеството.

4. Направихте ли проучване за продукта, преди да прибегнете до него?

-        Да, още щом пробвах за първи път, направих сериозно проучване в наши и международни сайтове за устройствата с нагряване. Оттогава се интересувам силно и следя темата за бездимните алтернативи. Разбрах за разликата с електронните цигари с течност и бездимните устройства - първите използват пълнители с никотинови течности, а вторите нагряват истински тютюн.

5. "Заразихте" ли някой близък с ентусиазма си покрай бездимните устройства?

-        Интересното е, че съпругът ми, който е дългогодишен пушач на класическите цигари, реши да пробва на шега от моето устройство. От години той повтаря, че не може да се откаже от цигарите. За рождения му ден му подарих бездимно устройство, с което най-накрая замени пушенето на обикновени цигари, и то само за няколко седмици.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?