49

С кестени укрепваме имунитета и зареждаме тялото

Ароматът на кестени е един от онези моменти, които ни напомнят, че е дошла есента. Кестенът не е толкова разпространен в българската кухня, както във френската и италианската например. В България тази ядка консумираме предимно печена или варена. Включването на кестените в менюто не само ще го разнообрази, но и ще ни осигури белтъчини, въглехидрати, натрий, калций, магнезий, фосфор, желязо, витамини А и C - все вещества, които са ни много необходими, за да закрепим имунната си система по време на есенния сезон.

Кестените съдържат голямо количество фибри и това ги прави полезни за стомашно-чревния тракт. Полезни са и за сърцето, тъй като съдържат калий, а той е важен минерал, който може да намали рисковите фактори, предразполагащи към сърдечни заболявания. Полезни са и за мозъка. Кестените са богати на редица витамини от група B.

От кестени могат да се приготвят разнообразни ястия, с които не само ще впечатлите гостите, но и ще си осигурите аромата, който носи есента. Най-лесният начин за приготвянето на ядките е просто да ги опечете с малко масло и сол на фурна. Но кестените си подхождат и с редица зеленчуци, като сладък картоф, морков, зеле и гъби. 

При приготвянето на сладкиши и кремове с кестени най-важно е приготвянето на пюрето от ядките. За целта сварявате добре измитите кестени. Правите малък разрез във формата на Х с цел да пробиете кората на кестените, а не ядката, след което слагате в голяма тенджера с вода и оставяте да заври.

Варите 30 минути, след което махате тенджерата от котлона. Оставяте кестените в горещата вода за още 20-ина минутки, през които те ще се поохладят леко и ще можете да ги държите в ръце.

Белете ги един по един, като всички необелени кестени остават в топлата вода. Сварените кестени можете да използвате в различни рецепти или да замразите.

Със сварените кестени също така можете да си приготвите пюре, което е основна съставка на много рецепти за десерти и кремове.

За да съхранявате кестени правилно, трябва да имате предвид, че температурата на мястото, в което ще ги държите, трябва да бъде достатъчно ниска.

Сложете ги в хладилник в отделен плик, не с други плодове и зеленчуци.

Можете да ги приберете в кошницата на хладилника за зеленчуци, но не бива да ги съхранявате за по-дълъг период от десет дни.

Освен полезен и вкусен природен лек, се смята, че кестените притежават и вълшебни свойства. Те филтрират електросмога, зареждат тялото, дават и самочувствие. Смята се още, че кестените могат да сбъдват желания, а енергийната им вибрация зарежда, успокоява и хармонизира тялото.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?