1553

Розмаринът е учудващо ефективен лек срещу куп болести

Розмаринът е универсална подправка, която може да се използва в много различни ястия. Освен това, в допълнение към характерния си аромат, той има и други предимства: съдържа много антиоксиданти и полезни за здравето съединения.

Силният ментов аромат на розмарин е моментално разпознаваем от професионални готвачи и кулинарни ентусиасти по целия свят. Розмаринът - средиземноморска билка с игловидни листа, се използва широко в супи, месни ястия и пасти.

Въпреки това, още преди розмаринът да се превърне в една от най-популярните подправки на планетата, той е широко използван в традиционната медицина. Розмаринът е съкровищница от антиоксиданти, които дават на тази билка множество ползи за здравето - от намаляване на възпалението до защита срещу различни болести.

Розмаринът е богат на антиоксиданти като карнозна киселина, карнозол и розмаринова киселина. Антиоксидантите неутрализират нестабилните молекули, наречени свободни радикали. Ако свободните радикали са в изобилие, те могат да причинят оксидативен стрес, който е свързан с различни хронични заболявания, включително диабет, сърдечни заболявания и някои видове рак.

Съдържащите се в розмарина интиоксиданти предотвратяват също липидната пероксидация. Този процес се състои в разграждането на липидите в клетките, което може да доведе до увреждане и рано или късно клетъчна смърт.

Последните проучвания хвърлят светлина върху антибактериалните и противогъбичните свойства на розмарина. Благодарение на тях тази подправка е не само овкусител, но и ефективен хранителен консервант.

Освен че предпазва от оксидативен стрес, розмаринът също:

- Подобрява храносмилането. В Европа розмаринът често се използва при лошо храносмилане.

- Подобрява паметта и концентрацията. Според проучване от 2012 г., ароматът на розмарин има положителен ефект върху концентрацията, производителността, скоростта, точността и настроението.

- Добър е за зрението. Карнозната киселина, основният компонент на розмарина, помага за поддържане на здраво зрение.

Нищо не може да се сравни с аромата на розмарин. В него се преплитат нотки на цитрусови плодове, лавандула, градински чай, черен пипер и мента. Съчетава се добре с картофи, хляб и печени зеленчуци. За разлика от други крехки билки, розмаринът понася много добре дълго време на готвене. Затова може да се добави към ястието в самото начало на приготвянето на ястието. 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?