Родопчанинът д-р Марангозов дава безценни съвети за разширени вени

 Тежестта в краката се засилва от умората в топлите дни. Кога обаче става дума за венозна патология? За симптоматиката на разширените вени, лечението и превенцията, говори д-р Светозар Марангозов, главен асистент в Клиника по съдова хирургия на Военномедицинска академия (ВМА), в интервю за Българското национално радио. Лекарят е родом от Родопите, а хобито му е да издялква дървени фигури в Смилян.

 

-  Д-р Марангозов, какво представлява хроничната венозна болест и защо най-често се проявява по краката?

-  Хроничната венозна болест е състояние, което засяга по-голямата част от населението със застоял начин на живот. Тя ангажира венозните и лимфните пътища на долните крайници, защото те са обречени от сутрин до вечер постоянно да „висят“. От ставането ни ние не им даваме възможност за почивка – постоянно сме подвижни или пък сме седнали зад бюрото и така часове наред.

  Симптомите се появяват първо в подбедриците и около глезените – с оток, напрежение, с видими разширени вени в един момент, а в по-късните стадии – с промяна на цвета на кожата и най-неприятните усложнения. Към тях спадат повърхностни тромбофлебити и рани, които се образуват при тях. Това е една еволюция на нелекуваните разширени вени и много често се среща, за съжаление, сред българското население.

-  Споменахте застоялия начин на живот. Кои са другите фактори и кои са рисковите групи? Жените ли са по-рисковата група?

-  Да, определено жените са малко по-рискови от мъжете. Но през последните години се наблюдава едно изравняване, именно заради застоялия начин на живот. Определено бременността и позицията на плода оказват влияние върху хроничната венозна болест, особено в последния триместър.

Именно тогава по-голяма част от жените в някаква степен развиват хронична венозна недостатъчност – предимно изразяваща се с отоците, но много често и с видимите разширени вени, с тежестта в краката.

  Значение има, разбира се, и генетичната предразположеност. Не можем да избираме гените си.

 - Какви са методите за лечение на разширените вени?

  Разполагаме с многобройна и многообразна палитра за лечението на разширени вени, като в България са налични всички възможни методи за лечение, познати в световен мащаб. На първо място трябва да се направи обстоен преглед от опитен съдов хирург, който да прецени кой от методите е подходящ в дадения стадий на заболяването.

  В по-ранните стадии започваме с препоръки за физическа активност и определени упражнения, които да правят нашите пациенти, за определена позиция на крайниците, движение на всеки час и половина – два, в които сме зад бюрото, стоим прави без да се движим или когато пътуваме на дълги дестинации.

  В по-напредналите стадии идва ред и на медикаментозната терапия от групата на венотониците, които подпомагат укрепването на съдовата стена, подобряват еластичността на самите вени и на клапите. А вече в последните стадии, когато имаме и видими разширени вени и усложнения от тях, се налага по-радикално лечение, в това число миниинвазивни техники, като склеротерапия и лазерна радиофреквентна аблация.

При най-тежките случаи прилагаме и класическите методи, познати от години. Всеки метод има своето място. Затова няма най-добър – всеки е подходящ в определен етап от заболяването.

-  Каква е превенцията на варикозата? Да кажем нещо и за подходящите обувки. Сега е лято, краката ни много се измъчват, отичат.

  Превенцията е физическата активност. Движението е най-добрата профилактика за здравето ни като цяло. Трябва да избягваме горещите процедури по краката си, както и да избягваме продължителното статично стоене прави или седнали. Хубаво е да използваме всяка една възможност да повдигнем краката си на високо, както и да правим упражнения на пръсти, на пети.

Препоръчваме още на всеки час, час и половина да станем да се поразтъпчем, да правим лек поглаждащ масаж по крайниците, така че да може да се облекчават първите симптоми, свързани с оток, напрежение и т.нар. „оловни крака“, за които всички знаем, особено в края на деня. Хубаво е да избягваме прегряване на краката си, забранени са най-горещите часове за разходки, особено при пациентите, които са предразположени или вече имат изявена венозна патология.

 Удобните обувки са много важен фактор. Аз винаги препоръчвам на моите пациенти да носят не красиви, а удобни обувки. Защото удобните обувки подобряват лимфния, венозния оток, укрепват свода на стъпалото и по този начин самото чувство на уморените крака значително намалява. Лятото е много предразполагащ сезон за усилване на тези симптоми, тъй като заради горещините съдовете се разширяват. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?