Следвайте ни

Родителите в шок! 35% от болните деца са здрави

В тези случаи диагнозите аутизъм и дислексия са грешни, децата имат просто комуникативни проблеми

viber icon

Общо 35 процента от децата днес се диагностицират погрешно като аутисти или с дислексия. Шокиращата новина съобщи логопедът д-р Елена Делева от катедрата по Специална педагогика към Факултета по науки за образованието и изкуствата при Софийския университет "Св. Климент Охридски" пред БТА.

Психологът доц. Маргарита Бакрачева, която е заместник-декан на Факултета по науки за образованието и изкуствата при Софийския университет, информира, че днес се отчита все по-висок процент на различни комуникативни нарушения и на нарушения в развитието при децата, които тревожат родителите, а и поставят учителите в позиция, за която не са подготвени. Приобщаващото образование, при липсата на достатъчно информираност и работа в мрежа, трудно може да изпълни задачата си и да осигури възможности за развитие на цялостния потенциал на децата.

Комуникативните нарушения при децата тревожат родителите и често ги поставят в позицията да се чувстват безпомощни заради липсата на информация и заради усещането, че не се справят. Това поставя важен акцент върху подобни прояви и популяризирането им. Логопедите, участващи в инициативата, казват, че са постигнали напредък при превенцията и ранната интервенция на комуникативни нарушения и на някои нарушения в развитието при децата.Диаг

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?