1553

Революция! Върнаха с микрочип зрението на сляпа

Във Великобритания 88-годишна жена си възвърна зрението с помощта на очен имплант, съобщи The Guardian. Истинска революция, която може да даде надежда на мнозина.

Жителка на лондонското предградие Дагенхам стана първата пациентка в страната, на която бе имплантиран очен чип. Пенсионерка, която е страдала от географска атрофия, не вижда с лявото си око. Но имплантът Prima System й помогна да вижда отново.

Устройството, изобретено съвместно от британски и френски инженери, се състои от чип и специални очила. Непосредствено под ретината на пациентката е поставен имплант с размери два милиметра, а на главата се поставят очила.

Чипът използва камера за заснемане на изображение, предава го на компютър, който връща изображението през клетките на ретината към мозъка. Мозъкът интерпретира сигнала по подобен начин както работи естественото зрение.

„Това революционно устройство предлага надежда за хората, страдащи от загуба на зрение“, каза хирургът Махи Мукит, който извършил операцията. Според лекаря успехът на тази операция и данните, събрани по време на изследването, позволяват на много хора да си възвърнат зрението.

През ноември британски специалисти извършиха първата операция за инсталиране на 3D отпечатано око. Отпечатването на изкуствено око на принтер отне около два часа, а във Великобритания около 60 000 души трябва да използват очна протеза. 

заб. снимката е илюстративна 

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
!!!!!

!!!!!

22.01.2022 | 20:47

https://www.dunavmost.com/novini/pensioner-dokaza-che-edna-chast-ot-balgarite-poluchavat-nepravilno-izchisleni-pensii

Отговори
1 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?