1553
Следвайте ни

Революционно откритие! Ето какво причинява една от най-гадните болести

viber icon

Според проучване на учени от Харвардския университет множествената склероза, тежко заболяване с неизвестна етиология, вероятно е усложнение на инфекция, причинена от вируса на Епщайн-Барр, вид херпес. Статията е публикувана в списание Science.

Множествената склероза е хронично възпалително заболяване на централната нервна система, което засяга миелиновите обвивки, предпазващи невроните в главния и гръбначния мозък. Причината за появата му до момента е неизвестна и няма лекарство или ваксина.

Една от хипотезите предполага, че заболяването е свързано с вируса на Епщайн-Барр (HEV), но все още не е установена категорична връзка поради факта, че херпесният вирус засяга около 95 % от възрастните, а множествената склероза е сравнително рядко заболяване.

За да установят връзката между херпесният вирус и множествената склероза, изследователи от Медицинската школа по обществено здраве "Т. Х. Чан" към Харвардския университет провеждат проучване на повече от 10 милиона военнослужещи в САЩ и идентифицират 955 души, които са били диагностицирани с множествена склероза по време на службата си.

Авторите анализират кръвни серумни проби, вземани от военнослужещи на всеки две години за HEV, и установяват, че носителите на вируса на Епщайн-Барр са 32 пъти по-застрашени от развитие на множествена склероза, отколкото тези без херпесния вирус, дори ако са открити други вируси.

Въпреки това изследователите отбелязват, че серумните нива на леката верига на неврофиламента - биомаркер за дегенерация на нервите, характерна за множествената склероза - се повишават само след инфектиране с HEV, като първите симптоми на заболяването се появяват около десет години след инфектирането. Според авторите това ясно показва, че основната причина за множествената склероза е херпесният вирус, който причинява инфекциозна мононуклеоза и латентна инфекция на гостоприемника през целия живот.

Авторите предполагат, че забавянето между инфекцията с HEV и появата на множествена склероза може да се дължи на факта, че симптомите на болестта не се появяват в най-ранните етапи, както и на постоянната връзка, която се изгражда между имунната система и вируса в резултат на многократното му реактивиране.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?