Следвайте ни

Рекорден брой пловдивчани пипнаха сифилис

Медиците бият тревога, тъй като все по-малко хора използват предпазни средства по време на секс

viber icon

Рекорден брой пловдивчани - 15, са диагностицирани със сифилис през месец септември. Данните бяха изнесени от Националния център по обществено 

здрав​е и анализи. Това е абсолютен рекорд през последните няколко години, уточниха специалистите. Преди три години е имало 11 случая за месец.

Медиците бият тревога, тъй като все по-малко хора използват предпазни средства по време на секс и на практика нехаят за своето здраве.  А сифилисът заедно със СПИН-а са двете най-опасни полово предавани болести сред хората. Фактът, че тези 15 пловдивчани са се заразили по време на лятната си ваканция, съвсем не е успокояващ, тъй като през септември няма нито един случай на заболял в двата големи морски града - Варна и Бургас, където се струпват най-много почиващи през летните месеца.  Освен това през месец май са регистрирани други шестима пловдивчани със сифилис, а през август има още един случай.  Така от началото на годината заболелите от сифилис в Пловдив надхвърлят 60 души, което е рекорд за последните години. 

Специалистите предупреждават, че ако не се вземат адекватни мерки ситуацията със заразяването със сифилис допълнително ще се влошава. В национален мащаб също е регистрирано увеличение на заболелите, като те вече са над 300.  Честите сексуални контакти с различни партньори и неизползването по време на половия акт на предпазни средства са част от причините за увеличаването на заразените. 

Куца и издирването на контактните с болния, за което преди време дори се е търсела намесата на полицията. Профилактика сред учещите се също не се прави. По тази причина вече избухвали огнища на сифилис не само сред малцинствата. Голяма част от заразените търсели медицинска помощ в късна фаза на болестта, когато положението става много тежко. 

От 2010 г. насам броят на заболелите от сифилис в Европа  е нараснал с цели  70%, съобщава Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията. През 2017 г. в 23 страни на Евросъюза са регистрирани 33 хил. случая на сифилис, а за периода 2007-2017 г. те са 260 хиляди.

През 2010 г. диагностицираните са били 4,2 души на 100 хил., през 2017 г. те вече са 7,1 на 100 хил. За първи път през 2000 г. заболеваемостта от сифилис се оказва по-висока от ХИВ. 

Разпространението на заболяването силно варира в отделните държави. В Исландия, Ирландия, Великобритания, Германия и Малта броят на заразените със сифилис се е повишил над два пъти, но в Естония и Румъния той е намалял.

В повечето случаи заболяването е диагностицирано при мъжете - на жените се падат само 15%. Според специалистите причината е в еднополовите контакти между мъже, затова е много важно населението редовно да се информира за опасността от сифилис и профилактичните мерки, които трябва да се вземат. 

Вече е напълно лечим

Сифилис е лечима полово предавана инфекция, която в миналото е била причина за епидемии. Често в литературата сифилисът се нарича „големият имитатор”, тъй като много от проявите на болестта имитират други заболявания.

Болестта има три стадия, които се развиват при заразените хора, в случай че не се проведе лечение. От особено значение е фактът, че инфектирането със сифилис увеличава 3-5 пъти възможността за заразяване и предаване на ХИВ инфекцията.

Важно за поставяне на диагнозата "сифилис" е консултацията със специалист дерматолог. Той ще оцени вида на кожните изменения и при необходимост ще направи допълнителни изследвания. 

Във всички случаи потвърждаването на диагнозата "сифилис" става с кръвни тестове. Те се правят и когато няма прояви по кожата или лигавиците и могат да докажат, че човек е инфектиран, дори да няма оплаквания. Диагнозата се поставя въз основа на комбинация от два различни кръвни теста. Интерпретирането им често е трудно и изисква специализирана консултация и проследяване. При наличие на раничка в областта на половите органи е възможно да се вземе секрет и да се търси причинителят на сифилис посредством микроскопско изследване или по-специфичен PCR тест.  Днес сифилисът е напълно лечимо заболяване. Навременното му откриване позволява своевременно лечение и предотвратяване на възможните късни усложнения.

Важно е антибиотичното лечение да започне едва след като е проведена консултация със специалист дерматолог венеролог.

Хората, които провеждат лечение за сифилис, трябва да се въздържат от сексуални контакти с нови партньори до завършването му. Важно е пациентите да информират партньорите си, за да могат те да си направят изследване и при нужда - да проведат лечение. Сифилисът е заболяване, при което не се развива имунитет след преболедуване и е възможно човек да се зарази от нелекувания си партньор, след като веднъж е проведено успешно лечение.

Три начина на предаване на заразата без секс

Предпазните средства са от първостепенно значение за всеки сексуално активен човек, но истината е, че понякога дори те не могат да ни предпазят напълно. Има полово предавани болести, с които може да се заразим дори и при пълна сексуална превенция. Така е, защото има някои предавани предимно по полов път заболявания, които може да прихванем и с целувка. 

Да практикуваш изцяло обезопасен секс и да прихванеш полово предавана болест от целувка с партньора е истински малшанс. Макар и редки обаче, такива случаи се установяват и учените подробно проследяват кои са заболяванията, които може да прихванем по този начин. До момента е изяснено, че има поне 3 такива. 

Херпес 

Херпесът на устата много лесно може да се предаде при целувка чрез секретираната течност, съдържаща множество херпесни вируси. Съвременните проучвания показват, че херпес симплекс вирус тип 1, предизвикващ херпеса на устните, може да провокира поява и на генитален херпес, който доскоро се считаше, че се отключва единствено от полово предавания херпес симплекс вирус тип 2. За да се задълбочат нещата, учените установяват, че с херпес може да се заразим и при целувка с носител на вируса, който в момента няма изявен кожен проблем. 

Сифилис

Първата проява на сифилиса са ранички в интимната област или покрай устните, които често се бъркат с тези при херпеса. Заразяването с бактериите причинители е основно чрез директен контакт и може да стане дори с целувка, когато партньорът има раничка от сифилис покрай устата си. Затова към подобни кожни прояви трябва да се подхожда внимателно, особено при хора, често сменящи партньорите си.

СПИН

Вирусът ХИВ, причиняващ СПИН, се предава единствено чрез спермата, вагиналния секрет, кърмата и кръвта. Няма данни, че може да се предаде чрез слюнката, но има документирани случаи, когато ХИВ се предава между двама души, които имат макар и дребни кървящи ранички в устата си (афти, кървящи венци и др.).

Успокояващото за всички, които не искат да стигат до крайности в превенцията на риска от целувките, е, че има и полово предавани болести, които остават твърдо в тази рамка на разпространението си. Проучванията сочат, че няма никакъв риск целувката да ни разболее от сериозни заболявания, като хламидия или гонорея например. 

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?