Следвайте ни

Ракът на млечната жлеза - опасен и смъртоносен

Родилите след 35-годишна възраст са с по-голям риск от заболяването

Ракът на млечната жлеза е едно от най-честите ракови заболявания при жените. По статистически данни 30% от онкоболните представителки на нежния пол са с карцином на гърдата. Лекарите тревожно отчитат, че се запазва тенденцията за прекалено висока смъртност от това заболяване, както и късно диагностициране. Факт е, че ранните симптоми са нетипични или може да липсват, но това допълнително подкрепя препоръчителните ежегодни профилактични прегледи при мамолог и мамографии. 

 

Смъртността в България от рак на гърдата е по-висока от средностатистическите данни за Европа. Близо 1200 българки всяка година умират от рак на млечната жлеза, а 3500 заболяват от него. Заболеваемостта от рак на гърдата пък се увеличава ежегодно с 2%, което е сериозен показател.

 

От рак на гърдата боледуват както жени, така и мъже. Съотношението между двата пола е близо 1:100 в полза на жените. При мъжете заболяването протича по-злокачествено и е с по-ниска преживяемост. Заболяването увеличава своята честота с възрастта.

 

Близо 80% от случаите са при жени над 50-55-годишна възраст

 

Един от най-сериозните рискови фактори за развитието на заболяването е мутацията в гените BRCA 1 и BRCA 2. При жени с такава мутация в гените има значително повишен риск от рак на гърдата и рак на яйчниците​ и при откриването <210> често се препоръчва профилактична мастектомия с цел превенция.

 

Ракът на гърдата е заболяване, което има зависимост от женските хормони. Преди менопаузата естрогени се образуват основно от яйчниците. След менопаузата тяхната функция отпада и започва периферен естрогенов синтез в мастната тъкан. В нея под действие на ензима ароматаза андрогените се превръщат в естрогени и колкото повече мастна тъкан има, толкова повече ще бъдат циркулиращите естрогени. Женските полови хормони могат да имат отношение към развитието и растежа на злокачествените заболявания на гърдата и репродуктивната система. Затова наднорменото тегло и затлъстяването са рискови фактори.

 

Смята се, че жени с ранно начало на менструацията, с късна менопауза и родили след 30-35-годишна възраст са с по-висок риск от развитие на заболяването. Причината е в по-дълго циркулиращите полови хормони.

 

Фамилната обремененост също оказва влияние

 

Много по-често срещани са карциномите на млечната жлеза в семейства и поколения. Жени, които имат болни майки, баби или прабаби са със завишен риск за заболяването. Наличието на заболели в семейството е индикация за задължителни редовни профилактични прегледи. 5-годишната преживяемост на жени с рак на гърдата, диагностицирани в първи стадий, е над 99%!

 

Алкохолът повишава риска от рак на гърдата. Също така употребата на някои контрацептиви може да има подобно влияние. Лъчетерапия, провеждана преди години, може да е рисков фактор за рак на гърдата.Важно е да се знае, че рисковият фактор не означава непременно заболяване. Той означава повишен риск и унаследена предразположеност към дадена болест.

 

Също така ракът е по-вероятно да се появи при хора, чието тяло е пълно с токсини. 

 

Това се вижда ясно, когато се говори за рак на гърдата: именно нарушена циркулация на лимфната система, шлаки и токсини са често срещани в случаите на жени с рак на гърдата. Ще бъдете изненадани, когато разберете, че обикновените ежедневни неща могат да ви доближат до тази страшна болест. Алуминият има свойството да се натрупва в тялото и да го отравя! В допълнение, блокирането на порите е много вредно - потта не се отделя, а с нея и вредните вещества, които допринасят за появата на рак. Потните жлези се намират до гърдите и натрупаните токсини често се събират в лимфните възли, разположени в близост до гърдите. 

 

Тези факти не означават, че трябва да спрете да използвате съответните продукти. Но вместо обичайните рекламирани антиперспиранти и дезодоранти, изберете тези, изработени от естествени съставки, които не съдържат алуминий и парабени. Тези средства не блокират работата на потните жлези и са безобидни. 


Специалистът: Всяка жена трябва да се преглежда

 

Във Втора клиника по хирургия на УМБАЛ „Свети Георги“ се провежда безплатен скрининг за рак и доброкачествени заболявания на гърдата от доц. д-р Ваня Узунова. Кампанията е безсрочна, а прегледите и консултациите се извършват всеки вторник и четвъртък от 12:00 до 13:30 ч. в кабинета на доц. Узунова на 11-ия етаж на Хирургичния блок на бул. „Пещерско шосе“ №66, западно крило на сградата на болницата.

 

Поради големия интерес е необходимо предварително записване на телефонен номер 0898 47 82 50 във всеки делничен ден от 13:00 до 14:00 ч. По този начин всяка жена, дошла за преглед, ще получи необходимото време и внимание от страна на лекаря.

 

Доц. д-р Ваня Узунова е лекар-хирург с две специалности ​- „Обща хирургия“ и „Гръдна хирургия“, има и защитена дисертация за заболяванията на млечната жлеза. Специализирала е във Франция и САЩ. Идеята <210> за този скрининг се ражда след поредица от случаи на млади жени, под 30 години, които се обръщат към нея в период, когато коварната болест е била в много напреднал стадий. Ракът на гърдата е на първо място по заболеваемост от онкологични болести при жените, но именно млечната жлеза е органът, при който туморът може да бъде открит още в самото начало на появата му. На практика ранното диагностициране определя и пълното излекуване, категорична е доц. Узунова. Според нея всяка жена в полово зряла възраст трябва да прави профилактични прегледи при хирург мамолог. След като прегледа пациентката, той ще определи какви образни изследвания трябва да бъдат направени - мамографски, ехографски и др., както и дали има необходимост от хирургично лечение или наблюдение.

 

Възрастта на жените, засегнати от рак на гърдата, застрашително пада през последните години у нас, алармира  доц. д-р Ваня Узунова. В практиката се налага да оперира съвсем млади момичета със злокачествени образувания. Има пациентки на по 25-30 години, което е съвсем млада възраст.

 

Симптомите: Бучка или секреция от зърната са сигнал за тревога

 

Първоначално може да липсват симптоми или те да бъдат неспецифични. Основно започват промени в самата гърда, които започват да притесняват жената, след като ги забележи. Най-важният симптом е наличието на бучка в гърдата, която не преминава след края на менструацията. Най-често тя се открива случайно при опипване на гърдите. Също така може да има промени в размера на гърдите, подуване или разлика в положението им, усещане за тежест и напрежение. Друг важен симптом е секрецията от зърната и промените по тях (хлътване). Изтичането на секрет (прозрачен, белезникав, кървав) може да бъде спонтанно или само при притискане. Трябва да се следи за промени по кожата около зърната и по цялата гърда. 

 


   Освен в гърдата, бучки може да бъдат опипани и под мишниците или над ключиците. Този белег не е добър, защото това означава, че туморът се е разпространил в регионалните лимфни възли, което пренася заболяването в по- напреднал стадий. 

 

Не всяка бучка в гърдата обаче означава рак. Много по-често това са доброкачествени туморни процеси (фиброаденоми) или структурни преустройства на гърдата в резултат на хормонални промени (фибро-кистозна мастопатия). При съмнения и притеснения е добре да бъде направена консултация със специалист.

 


   Всяка жена може редовно да опипва гърдите си и да проследява състоянието им. Поне веднъж месечно е добре да се прави това. Първоначално се оглеждат за външни промени в размера и кожата пред огледалото. След това с въртеливи движения започва да се опипва гърдата, като трябва да обхванете всички области по нея. Може да я разделите на 4 квадранта или да прокарвате ръката си по мислени успоредни линии от единия до другия край. Важното е да опипате всички области. При опипването на бучка не бива да се изпада в паника, а първо да се установи в какъв период сте от месечния цикъл и дали тази бучка ще изчезне след менструация. Ако това не се случи, е редно да направите консултация със специалист без предварително безпокойство. 

Редовните профилактични прегледи не бива да бъдат подценявани, защото имат способността да спасят човешки живот чрез ранна диагностика. 

 

Неправилното носене на сутиен също вреди

Неправилното носене на сутиен също може да създаде проблеми. Това е категоричното мнение на специалистите.  

Ако изберете сутиен само по естетически критерий, това е напълно погрешно. Той трябва да бъде не само красива, но и удобна дреха и да не ви убива. Сутиените с подплънки нарушават изтичането на лимфа и стимулират натрупването на канцерогени в гърдите. Ограничете времето за носене на сутиена до минимум. Никога не спете със сутиен и не се опитвайте да го носите по цял ден, поне вкъщи използвайте по-удобно бельо. 

 

Безсънието е вреден фактор, който засяга развитието на рак. По време на сън се произвежда хормон мелатонин, който също има противоракови свойства. Жените, които постоянно не спят, често стават жертви на болестта. 

 

Странно е, че тютюнопушенето и други лоши навици са в списъка след гореизброените неща. На първо място основните причини за рака на гърдата са токсични дезодоранти и неудобни сутиени. Гледайте здравето си, красотата без здраве не струва нищо! 

 

Важно е да се знае, че рисковият фактор не означава непременно заболяване! Той означава повишен риск и унаследена предразположеност към дадена болест.

 

Притеснението остава и след края на лечението

Всяка пета жена с карцином на млечната жлеза не може да приеме болестта си както преди, така и след лечението. Всяка втора се притеснява от влиянието на стреса върху заболяването. Данните бяха изнесени от екип от столични онколози. Те са изследвали качеството на живот преди и след химиотерапия при жени с рак на гърдата чрез методология, използвана във водещи лечебни заведения в целия свят.

 

  Независимо от отчетеното подобрение на редица показатели във функционалното състояние на болните след приключването на химиотерапията, емоционалните им притеснения остават на тревожно високи нива години след прекратяване на профилактичното лечение. Сред тях са страх от смъртта и притеснение от влошаване на състоянието им. Над 30% от анкетираните споделят, че и преди, и след лечението не могат да спят добре, а над 50% се чувстват сексуално непривлекателни. Все пак след химиотерапия 80 - 90% от пациентките са в състояние да работят, а над 95% не губят надежда в борбата с болестта.

 

Екипът, провел проучването, напомня, че семейната подкрепа е изключително важна за преодоляване на негативните емоции, свързани с лечението. 

 

Ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване при жените. Всяка година в света се разболяват повече от 1 000 000 жени, а над 400 000 стават жертва на болестта. Често поставянето на диагнозата "карцином на млечната жлеза" стигматизира пациентките независимо от стадия, в който те се намират. Въпреки регистрираното безспорно подобрение по отношение на общата преживяемост на болните, химиотерапията и ендокринната терапия неизбежно повлияват негативно качеството им на живот.

 

 

 

 

 

 

 

Румен Златански

Репортер - екип "общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?