Следвайте ни

Работата след пенсиониране удължава живота

viber icon

Учените са открили, че работата след пенсиониране и навикът да се работи по 10-12 часа дневно не съкращава, а напротив - увеличава продължителността на човешкия живот. Работещите хора на възраст над 65 години умират с 11% по-рядко от неработещите си връстници, предаде РИА Новости.

„Подобни изследвания обичайно са свързани с това какви икономически последствия носи късното излизане в пенсия. Ние решихме да разберем как то влияе върху здравето на самите пенсионери. В САЩ, за разлика от други държави, хората могат да избират гъвкаво как да изкарат времето си след пенсия и затова ние използвахме данните от това да изучим въпроса”, заяви Ченкай Ву от университета в Корвалсвил в щата Орегон. 

Ръководейки се от тази идея, Ву и колегите му са получили достъп до базата данни на социалните служби на САЩ и са разгледали данните на 12 хил. пенсионери и работещи американци, които са се пенсионирали между 1992 и 2010 г., пише „Фокус”. Много хора в САЩ излизат рано в пенсия заради здравословни проблеми и те често умират по здравословни причини, а не заради понижено или повишено напрежение на организма. Заради това изследователите разделят участниците в изследването на две групи - на здрави и нездрави хора, и оценили ролята на времето на излизането в пенсията сред тях.

Към 2010 г. са умрели част от участниците в проекта ​- 25% от нездравите хора и около 12% от здравите пенсионери. Съпоставяйки времето на излизането им в пенсия и продължителността на живота им, Ву и колегите му откриват, че продължителната работа помага за по-дългата продължителност на живота -здравите хора са умирали с 11% по-рядко с всяка допълнителна работна година след 65-ата, а болните - с 9% по-рядко.

Засега учените не знаят с какво е свързан този феномен, но те предполагат, че благотворното влияние на работата върху продължителността на живота може да се свърже с това, че тя помага на възрастните да сдържат понижаването на умствените и физическите си способности. Ву заяви, че той и екипът му ще се опитат да разберат дали е така при следващите им опити. 

Източник: Мениджър Нюз

Коментари (1)

МИТКО

МИТКО

03.08.2020 | 08:42

А някой направил ли е изследване, как се работи с дърти кукумицини?

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?