Следвайте ни

Японци разкриха защо някои хора живеят по-дълго

viber icon

Колкото по-енергично върви човек, толкова по-голяма е вероятността да доживее до 80-ата си годишнина. Този извод направиха японски учени, които проведоха дългосрочно изследване, започнало още през 1997 г. 

Те изследвали скоростта, с която се движат в ежедневието си група японци на възраст между 60 и 80 г. Оказало се, че колкото повече остаряват, хората от тестовата група започват да се движат в ежедневието си с 5 до 10% по-бързо.

Ако човек на 70-годишна възраст е запазил енергичната си походка и извървява около 1,5 метра в секунда, то шанса му да доживее до 80 г. е почти 100%. Който обаче се движи по-бавно (ако извървява не повече от половин метър в секунда), вероятността да доживее дълбоки старини е едва 15 - 35 %.

При това шансовете за дълголетие при жените са по-високи от този при мъжете.

"Темпото на ходене в ежедневието е много добър показател, по който може да се прогнозира продължителността на живота при всеки конкретен човек", обобщи директорът на японския Национален център по геронтология Хиденори Арая.

Не отдавна стана ясно, че генетиката има минимално влияние върху продължителността на живота, едва около 23-26%, тъй като съществуват множество други фактори, като например хранителен режим, образование, екология, нещастни случаи и инфекциозни заболявания, пише здраве.то.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?