1939
Следвайте ни

Яжте зеле - бори вирусите, вталява и пречиства

viber icon

Толкова сме свикнали с присъствието на зелето на нашата трапеза, че вече не обръщаме внимание на огромните ползи за здравето, които то ни носи. Освен това цената му на пазара винаги е приемлива и не ощетява семейния бюджет. Списъкът с рецепти за готвенето му пък е изключително дълъг, а идеалното време да ги ползваме е есента - сезонът на зелето.

Зелето е било разпространено първоначално на територията на днешна Испания, но поради лесното му отглеждане и добрите реколти бързо се  популяризира из цяла Европа, като става любим продукт на много народи. Появява се отдавна  и из българските земи, и то с почти всичките му разновидности. У нас най-познато е така нареченото зеле „кьосе“, но има и други сортове - червено, къдраво, зеле Савой, брюкселско, китайско. Броколите и карфиолът пък са техни братовчеди.

Този зеленчук е голям помощник в борбата с вирусите и стимулира имунната система. Това се дължи на високото съдържание на витамин С в него. Освен това зелето съдържа и незаменимите за човешкия организъм калций, магнезий и желязо. Учени му приписват и антиракови свойства. То е пръв съюзник на човек при отслабване и прочистване на храносмилателния тракт от токсини заради ниската си калорийна стойност и голямо количество фибри.

Сокът от прясно зеле пък се препоръчва за за болни от язва, за пречистване на черния дроб и жлъчните пътища. А в  народната медицина листата от прясно зеле се използват и под формата на лапи за лекуване на отоци, главоболие, разширени вени.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?