Яжте това месо, забавя стареенето
- 21:20, 19.11.2024
- 1066
- 0
Диетологът Елена Соломатина каза кое месо забавя стареенето и дори може да помогне за отслабване. Колко често можете да ядете това месо, кой не трябва да злоупотребява с него и дали е полезно за хората след 50 години вижте в следващите редове.
Според доктора говеждото месо е отличен източник на животински протеин. Съдържа всички необходими аминокиселини, витамини и полезни микроелементи за поддържане на здравето.
„Това е диетично месо, с ниско съдържание на мазнини. Говеждото съдържа желязо, както и цинк, който подобрява имунитета. Освен това този вид месо съдържа витамини от група В, които подпомагат нормалното функциониране на имунната ни система и метаболитните процеси в организма”, обясни диетологът.
Специалистът отбеляза, че продуктът съдържа и карнозин, вещество, което забавя процесите на стареене и удължава младостта. Действа като антиоксидант и подобрява производството на енергия в клетките.
Този вид червено месо трябва да бъде включено в диетата на хора, които планират да свалят излишни килограми или внимателно следят теглото си. Съдържа L-карнитин, който стимулира процесите на изгаряне на мазнините и помага за отслабване, подчертава тя.
„Говеждото отнема много време за смилане и човек не иска да яде дълго време, но хората със стомашно-чревни заболявания трябва да избягват този продукт. В такива случаи е по-добре да ядете месо под формата на кайма“, каза Соломатина.
Освен това говеждото трябва да се избягва или консумацията му да се намали до минимум, ако човек има- проблеми с пикочната киселина, подагра или камъни в бъбреците.
Както каза лекарят, това месо може също да причини образуването на тумори в червата:
„Препоръчвам на хората над 50 години да не ядат говеждо, ако имат чревни проблеми и предразположеност към развитие на злокачествени тумори.“
Диетологът напомни, че здравите хора могат да ядат червено месо не повече от три пъти седмично. Възрастните хора не трябва да се увличат по този продукт и е по-добре да намалят консумацията на говеждо месо до веднъж седмично, пише Zdrave.to.